Så kan Nordeas flytt stoppas

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2017-09-14

Nordeas flyttplaner kan stoppas.
Om en tredjedel av aktieägarna röstar nej.
Och nu höjs allt fler aktieröster – emot flyttplanerna.
– Det här är långt ifrån klart, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Nordea måste få ett rungande ja i omröstning för att få flytta.

För en vecka sedan tog Nordeas styrelse ett enhälligt beslut om att flytta storbankens huvudkontor från Stockholm till Finlands huvudstad Helsingfors.

Efter det har en svallvåg av kritik sköljt över Nordea och flera storkunder tänker nu byta bank.

Men det är nämligen inte helt klart – flytten kan stoppas.

Redan inlett flyttprocessen

För att flyttplanerna ska bli verklighet måste Nordeas styrelse få flytten godkänd av två tredje delar av aktieägarna.

– Omregistreringen av moderbolaget till Finland förutsätter bland annat godkännande av berörda tillsynsmyndigheter och av aktieägarna vid en bolagsstämma, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

Styrelsen har redan fattat beslut om att inleda en process. Det är inte aktuellt att skynda fram med en extra bolagstämma.

– Mest sannolikt tas frågan upp vid den ordinarie bolagsstämman i mars nästa år. Förändringen är planerad att vara genomförd under den andra halvan av 2018 med den 1 oktober som ett tentativt datum, säger Janina Pfalzer.

Om en tredjedel av aktieägarna röstar nej under vårens omröstning – blir flytten inte av. Rodney Alfvén, Nordeas IR-chef bekräftar det i en intervju med Svenska Dagbladet tidigare i veckan:

– Ja, det är den enkla bistra sanningen, säger han.

”Avstår från kommentarer”

Alfven har dock inte funnits tillgänglig för en intervju efter det uttalandet och Nordea hänvisar i stället till bankens pressavdelning som lägger locket på:

– Vad gäller ett eventuellt nej från aktieägarna är det något vi i dagsläget avstår från att kommentera, säger Janina Pfalzer.

Enligt uppgift till Expressen är nu flera tunga aktieägarrepresentanter osäkra inför sitt beslut. De kritiserar bankens ledning och styrelse för den bristande informationen från koncernledningen om fördelarna med den planerade flytten från Sverige till Finland.

Koncernchefen, Casper von Koskull och Alfvén, ska enligt Expressen haft möten med några av de tyngre svenska aktieägarna för att få över dem på Nordeas sida.

– Men vi har ingen brådska med ett ställningstagande, säger en aktieägarrepresentant till Expressen.

Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, finns det en stor chans för att flyttplanerna stoppas helt av aktieägarna i vår:

– Ja, absolut. Det är ägarna som bestämmer var bolaget ska ha sin hemvist. Det är långt ifrån klart.

Irriterat sig på Wahlroos

Aktieägarna ska bland annat har noterat kundflykten från Nordea och att stora fackförbund annonserat att de byter bank enligt Expressen.

– Nordea måste diskutera inför bolagsstämman om vad den här flytten kostar och vad den ger. Dom säger att dom tjänar pengar på det och det måste dom bevisa för sina aktieägare. Annars vill de inte flytta. De vet bara vad de har i Sverige och inte vad de får i Helsingfors, säger Claes Hemberg.

De svenska aktieägarna ska också ha irriterat sig på styrelseordförande Björn Wahlroos som signalerat att allt är klart för flytten.

– Jag tror att det har varit en kalldusch för ledningen och Wahlroos själv. Fram till nu kan Nordea ha haft en matematik men reaktionerna har varit så kraftiga at hela kalkylen nog måste räknas om. Det måste de göra nu och den kan ändras från vecka till vecka, säger Hemberg.

På frågan om det finns någon risk att myndigheterna skulle stoppa flytten säger Alfvén till Svenska Dagbladet:

– Vår utgångspunkt är att det inte är så i det här fallet. Vi har haft en diskussion med myndigheterna, men ytterst är det en fråga för Finansinspektionen.

En av de som ändå tror att Nordea får aktieägarna med sig är Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Jag tror att chansen för ett nej är minimal i nuläget. Om man tittar på varför Nordea flyttar så finns det starka skäl till att göra det rent affärsmässigt. Men just i dag är det rätt få som vill gå ut och säga det, säger han.