”Inget jag känner att jag har någon nytta av”

Seniorsurfaren Björn Hellberg om den senaste tekniken

Uppdaterad 2021-05-15 | Publicerad 2021-05-12

Björn Hellberg har lärt sig att skicka sms. Men han har inte skaffat bank-id än.

Journalisten och författaren Björn Hellberg, 76, har äntligen lärt sig skicka sms.

Men bank-id, Twitter, röststyrning och andra finesser i telefonen struntar han i.

– Jag är fast i gamla inrotade rutiner, säger han.

I ”Seniorsurfarna” fick Björn Hellberg och de andra deltagarna bland annat testa sociala medier, köp- och säljappar och röststyrning av mobilen.

– Utöver sms var det nog inget som jag känner att jag har någon nytta av. Av oss fyra var jag nog den som minst behärskade det här, även om jag märkte att även de andra hade sina begränsningar. Så jag är nog inte helt ensam om det här, säger han.

– Det var kul att vara med och jag fick lite insyn, men jag har ändå mest trampat vidare i gamla invanda hjulspår.

”Skriver enorma mängder text”

Björn Hellberg började jobba som journalist 1959. På den tiden var det skrivmaskiner och bakelittelefoner med petmoj som gällde, tidningarna redigerades med typometer och trycktes med blytyper. Sedan dess har han hunnit skriva 65 böcker och mer än 40 000 artiklar.

– Jag skriver enorma mängder text, och där har man ju nytta av datorn jämfört med skrivmaskinen. Däremot är jag inte så intresserad av de andra tekniska landvinningarna. Jag förstår att många har glädje av dem, men jag vill hellre hålla på med det som jag brukar göra.

”Jag använder mig mycket av Google och internet när jag skriver. Och jag är väldigt flitig med email”, säger tennisoraklet och författaren Björn Hellberg.

Hustrun sköter bank-id

Han har exempelvis inte skaffat bank-id.

– Det borde jag naturligtvis lära mig hantera, det är självklart. Man får ju inte vara alldeles isolerad och insnöad, utan man måste ju vara lite öppen för nymodigheter också. Men än så länge är det min fru Inger som sköter det.

Men helt ouppkopplad är han inte. Björn Hellberg har skrivit på dator i ungefär 30 år.

– Jag använder mig mycket av Google och internet när jag skriver. Och jag är väldigt flitig med email.

– Det var den gamle tenniskommentatorn Bengt Grive som på 1990-talet uppmanade mig att gå över till dator. Jag ville hålla på med skrivmaskin som jag alltid hade gjort. Men han sa att ”om jag har gjort det så kan du”. Han var runt 70 år då, och hade själv inspirerats av Karl Vennberg, tidigare kulturchef på Aftonbladet, som gick över till dator när han var i 80-årsåldern.