Regeringen: Inför hemkörning av alkohol till hela landet

Uppdaterad 2018-10-15 | Publicerad 2018-06-29

Nu vill regeringen införa hemkörning av alkohol från Systembolaget till hela landet.
Men leveranserna kommer ta tid och kosta pengar.
– Det är inte som att beställa hem en pizza, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Systembolaget har sedan några år tillbaka bedrivit en testverksamhet med hemkörning av alkohol till begränsade områden i Sverige; Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län.

Nu vill regeringen att det ska bli permanent och gälla hela landet.

– Det är väldigt naturligt för människor i dag att handla saker över nätet i allt högre utsträckning och då är det också naturligt att Systembolaget ska kunna erbjuda detta, säger Annika Strandhäll (S), socialminister.

Snart kan alla över 20 år beställa hem alkohol från Systembolaget via hemkörning, enligt socialminister Annika Strandhälls förslag.

Ökar inte alkoholdrickandet

Boenden i testområdena har kunnat beställa alkohol över nätet och fått den hemlevererad 4–6 dagar senare mot en fraktkostnad.

– Vi har prövat det här och sett att det har fungerat väl. Det har varit populärt bland dom som utnyttjat det. Det har handlat om personer som har svårt att ta sig själva till Systembolaget och geografiska avstånd. Nu tar vi nästa steg och utvidgar det här, säger Strandhäll.

Socialministern ser dock inga farhågor med att släppa hemkörningen fri.

– Vi gör den bedömningen att vi inte ser en ökad alkoholkonsumtion i de ställen där vi har prövat det här under pilotperioden.

Alkoholkonsumtionen hålls tillbaka av de långa leveranstiderna, menar hon, som tar upp emot en vecka. Beställningar från beställningssortimentet tar dessutom ännu längre tid, 8–12 dagar.

– Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren.

IOGT backar upp förslaget

Både Folkhälsomyndigheten eller nykterhetsorganisationen IOGT-NTO står dessutom bakom förslaget.

– Det här är inte ägnat att expandera alkoholkonsumtionen till nya marknader eller grupper utan det är ganska begränsat och för planerade inköp. Det här är ett sätt att modernisera Systembolaget, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

IOGT-NTO efterfrågar snarare en reglering av de kommersiella e-handlarna av alkohol.

– Det riktiga hotet är att det finns kommersiella e-handlare, som inte agerar på statens vägnar. Det viktigaste är att Systembolaget har ensamrätt på alkoholhandeln utan vinstintresse. Om man når sina kunder via butik eller nätet har vi ingen stark åsikt om, säger Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO.

Regeringen är införstådd i problemet och har sett att distanshandeln av alkohol via kommersiella kanaler ökat.

– Det tycker jag är problematiskt. Regeringen kommer att återkomma med fler förslag för att minska distanshandeln av andra aktörer än Systembolaget efter valet. Men jag hoppas att ökad möjlighet till hemleverans från Systembolaget kommer minska övrig näthandel av alkohol.

Regeringen lämnar i dag in förslaget till lagrådet och det föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu