Johannes Brost svartlistad av Nordea

Uppdaterad 2016-12-20 | Publicerad 2013-05-14

Johannes Brost.

Nordeas hemliga register över oönskade kunder blev under måndagen en stor nyhet.

En av dem som finns med på listan är skådespelaren Johannes Brost.

– Det är ju inte klokt, vilka formuleringar. Som "en skojarfamilj" så kan väl inte en bank hålla på och skriva, säger han till SvD Näringsliv.

Under måndagen blev det känt att Nordbanken, numera Nordea, haft ett register med personer man inte velat göra affärer med. Enligt uppgifter till SvD Näringsliv har personer registrerats, ibland med små omdömen, från början av 70-talet och ända in på 90-talet.

Idag skriver tidningen att en av de personer som finns med i registret, med ett personligt omdöme, är Johannes Brost.

Intill hans namn går det att läsa, "Brott. Narkotikabrott. Dömd 1987. Obeståndsgäldenär".

– Jag fick en månad där ja, men det var ju länge sedan. Det här är ju fasansfullt, säger han.

”Fruktansvärt”

Johannes Brost hade tidigare ett lån i banken, vilket han tog i början av 80-talet. Det har han betalat tillbaka i dag. Han är upprörd över listan, inte bara för egen del. SvD Näringsliv låter honom bläddra i listan och se vilka omdömen människor fått sig tillskrivna.

En person har omdömet "Olämplig. Ej straffad men umgås med gränslandsmänniskor. Försiktighet tillrådas."

– Nej, vad är det här. Det är ju fruktansvärt, säger Johannes Brost.

Han säger att han verkligen inte förstår hur något som hände för så länge sedan ska behöva stå i ett register långt mycket senare. Alla kan ha en svacka i livet, menar han.

Funderar på juridisk process

Två andra namnkunniga personer som finns med på listan är Olof Palmes bror, Claes Palme, och Gula Tidningens grundare Peter Ahlm. Claes Palme lever inte i dag. Hans son Gunnar Palme säger att omdömet "använts som galjonsfigur av ljusskygga typer" känns långsökt. Han tror inte att hans pappa kände till att han var med i registret och hade goda bankrelationer.

Peter Ahlm är både förvånad och chockad över att finns med i registret. Han tror inte att han påverkats negativt i sina bankkontakter, men tycker att "svarta listan" är principiellt oacceptabel och funderar över om det går att ta till juridiska åtgärder.

– Frågan är vad man kan göra. Det skulle väl vara en grupptalan då, säger Peter Ahlm.

Följ ämnen i artikeln