Stämmosäsongen stökas till av coronaviruset

Joakim Goksör/TT

Fanny Hällegårdh/TT

Publicerad 2020-03-12

SAS håller årsstämma trots förbudet mot sammankomster med över 500 personer för att förhindra spridningen av coronaviruset. Svenska storbolag, som normalt har större antal stämmobesökare, överväger dock åtgärder. Arkivbild

Stämmosäsongen blir stökig i år efter förbudet mot sammankomster med fler än 500 deltagare.

Swedbank flyttar sin stämma från Cirkus till Folkets hus i Stockholm, för att öka möjligheten att hålla säkerhetsavstånd mellan deltagarna.

Stämmodagen, om två veckor, ligger dock fast, enligt Swedbank.

"För aktieägare som känner sig oroliga för smittspridning eller tillhör någon av riskgrupperna vill vi påminna om möjligheten att delta via ombud istället för att närvara personligen", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

"Vi ber även aktieägare som misstänker smitta, har upplevt sjukdomssymptom under de senaste två veckorna eller har befunnit sig i ett riskområde - att inte närvara personligen utan delta via ombud. Det gäller också den som har varit i nära kontakt med någon som är smittad med coronaviruset", tillägger banken.

Ingen förtäring

Det kommer inte heller att serveras någon förtäring på stämman och banken begränsar även planerade anföranden och representanter från banken. Swedbank föreslår dessutom att stämman ska direktsändas på webben.

TT: Men hur gör ni om det anmäler sig fler än 500 till det här?

– Vi ser att vi har förutsättningar i den här lokalen att hantera antalet aktieägare som vill delta, säger Unni Jerndal.

Flygbolaget SAS hade bara cirka 80 personer föranmälda till sin stämma på torsdagen.

– Vi har satt in handsprit så att det finns på plats, och uppmanar alla deltagare som känner av symptom att följa myndigheternas rekommendationer och stanna hemma, sade Freja Annamatz, presschef på SAS, medan förberedelserna pågick.

För större bolag som brukar ha fler än 500 besökare på sina stämmor skapar dock regeringens förbud mot större sammankomster stora problem.

"Då får man väl ställa in"

Björn Kristiansson, verkställande ledamot i Kollegiet för svensk bolagsstyrning, utgår från att bolagen inte trotsar förbudet mot sammankomster med fler än 500 personer.

– Alla stämmodeltagare är ju föranmälda ett antal dagar innan, och skulle det vara över 500 då får man väl ställa in stämman snabbt. Det går ju att hantera just den regelfrågan, säger han.

– Det finns möjlighet att skjuta fram på stämman. Normalt måste man hålla årsstämman senast sex månader efter avslutat år, tillägger han.

Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men ser inga problem med att bolag – som SAS gör – uppmanar ägare som känner symptom att hålla sig borta från stämman.

– Det finns ju alltid en möjlighet att lämna en fullmakt till någon annan, säger han.

TT: Så sjuka ska även i normalfallet hålla sig borta från stämmor och skicka ombud?

– Ja.

Alternativet att rigga upp för stämmor med elektronisk omröstning på distans är bolagsrättsligt snårigt och tar tid. Det krävs bland annat att detta förfarande finns reglerat i bolagsordningen, enligt Kristiansson.

– Det går att införa den här möjligheten i bolagsordningen, men det har de svenska bolagen inte gjort, säger han.

Ändring kräver stämmobeslut

Till saken hör att en ändring i bolagsordningen kräver just stämmobeslut.

– Det är klart att det är något man kan fundera på inför framtiden, om bolagen vill ta det steget. Just ett sådant här år hade det varit lämpligt att kunna byta till elektronisk stämma. Men har man inte detta i bolagsordningen finns det bolagsrättsliga hinder för att hålla hybridstämmor, säger Kristiansson.

TT har kontaktat en rad storbolag, som riskerar att få mer än 500 besökare på sina planerade årsstämmor. Samtliga ser just nu över olika alternativ för att hantera frågan och flaggar för att man kan komma att justera kallelsen till stämman.

Vitvarujätten Electrolux har kallat till årsstämma på Stockholms Waterfront Congress Centre den 31 mars. Där kommer det inte serveras någon förtäring och det bjuds inte in några externa gäster, enligt ett pressmeddelande.

Resonemanget är snarlikt hos lastbilstillverkaren AB Volvo, som kallat till årsstämma på Konserthuset i Göteborg den 8 april.

– Vi har normalt sett något större besöksskara på våra stämmor än 500 personer, så vi sitter just nu och tittar på vilka åtgärder vi ska vidta och det kommer vi kommunicera när vi har bestämt oss, säger Claes Eliasson, presschef Volvokoncernen.

Möjligheten att skjuta upp stämman, vilket skulle innebära att det formella utdelningsbeslutet skjuts upp, har än så länge inte diskuterats enligt Eliasson.

TT: Styrelsen förslag till utdelning, är det något som diskuteras med anledning av den djupa krisen som tornar upp sig?

– Styrelsens förslag ligger som det är nu, säger Eliasson.

Även H&M och Ericsson ser över planerna för sina årsstämmor och eventuella åtgärder som måste vidtas.