Rekordmånga söker skuldsanering

Rekord – trots låg arbetslöshet och högkonjunktur

Tobias Österberg/TT

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2019-08-21

En skuldsatt kvinna sitter lutar över sina räkningar. Arkivbild.

Trots låg arbetslöshet och slutet på en högkonjunktur, tvingas allt fler att söka om skuldsanering.

Första halvåret visar på rekordsiffror.

Totalt hade nästan 10 900 personer ansökt hos Kronofogden vilket är lika med en ökning på cirka 15 procent jämfört med 2018. Det betyder en ny rekordnotering samtidigt som antalet ansökningar ökar i samtliga förutom fyra län i landet.

– Vi vet att det finns ett uppdämt behov. Folk har svårt att ta sig ur de här ekonomiska kniporna som man har hamnat i. Man skaffar sig skulder och har svårt att hitta de här extra medlen för att lösa problemen. Det andra är att tiden från att man sätter sig i skuld till att man söker skuldsanering har blivit kortare, säger Per-Olof Lind, enhetschef på Kronofogden till TT.

”Vad händer när arbetslösheten ökar?”

En lagändring 2016 gjorde det enklare att ansöka om skuldsanering, bland annat genom att den går att utföra via en nätansökan samt att det är färre uppgifter som efterfrågas. Att antalet ansökningar därför initialt skulle öka var därför knappast överraskande, att utvecklingen så kraftigt håller i sig tre år senare kan ses som mera anmärkningsvärt.

Detta särskilt som det ekonomiska läget ändå får ses som gynnsamt med låg arbetslöshet och låga räntor.

– Det som oroar oss mest är att den här ökningen sker i en ganska så kraftig högkonjunktur. Man kanske inte ska måla fan på väggen men vad händer när arbetslösheten ökar eller ränteläget stiger och kostnaderna ökar för exempelvis el och bensin, frågar sig Per-Olof Lind.

Rekordmånga ansöker om skuldsanering, enligt Kronofogden.

Stora förändringar

Skälen till de ekonomiska problemen är oftast stora förändringar i livet, till exempel skilsmässa, eller sjukdom. Ytterligare en faktor har dock blivit tydlig på senare år:

– Spelskulder är något som ökat de senaste åren. Går man däremot långt tillbaka i tiden så lånade man kanske enbart till hus och bil. Nu lånar man till fler saker, tar köp på avbetalning och har inte riktigt tid att spara ihop köpen vilket gör det betydligt lättare med att dra på sig skulder.

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Fakta: Det här är skuldsanering

  • En skuldsanering innebär att personen slipper betala hela eller delar av din skuld.
  • För att kunna beviljas skuldsanering ska man inte ha möjlighet att kunna betala av skulderna inom överskådlig framtid.
  • Ansökan sker till Kronofogden, antingen digitalt eller via pappersblankett.
  • Om skuldsaneringen beviljas görs en betalningsplan upp där personen får leva på existensminimum i ett par år, oftast upp till fem år.
  • Alla inkomster som överstiger nivån går till skulderna. Efter fem år är personen skuldfri.

Fakta: Kronofogden.

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln