Guide: Allt du behöver veta om jobbsökandet

Expertens tips: Så här lyckas du med din jobbansökan

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-08-06

Just nu är det många som söker efter nya jobb, så här i slutet av sommaren. Men hur gör man – var finns jobben och hur söker man dem?

Karriärexperten och författaren Charlotte Hågård rycker ut med svaren på alla dina obesvarade frågor.

– Som jobbsökare måste man vara ganska om sig och kring sig, säger hon.

Under semestern bestämmer sig många för att säga upp och sig och börja på ny kula. Inte bara jobbmässigt, enligt karriärexperten Charlotte Hågård. 

– Det är på sommaren man kommer på att man inte vill vara gift med den där karln och att man inte vill jobba kvar på sitt nuvarande arbete, säger hon.

Så tar du reda på vad du vill jobba med

Vad många då gör fel, åtminstone i fråga om jobbet, är att de direkt börjar söka jobb. Charlotte Hågård, som sedan i början av 90-talet har coachat tusentals klienter i deras jobbsökande, tipsar om sin trestegsprocess som jobbsökare enligt henne bör förhålla sig till.

  1. Inåt: Det handlar om att få självinsikt och göra en självinventering. Vem är jag, vad kan jag, vad vill jag? 
  2. Utåt: Att få en förståelse över marknaden, var någonstans passar jag in? 
  3. Framåt: Action – sätta mål och börja söka jobb. 
Charlotte Hågård är karriärspecialist och författare till flertalet böcker på temat söka jobb.

– Vad väldigt många gör är att de hoppar direkt på ”framåt”. De börjar söka jobb och då har man missat två viktiga steg. Man behöver fundera på vad man har gjort och vilka alternativ det finns.

”Gör en plus- och minuslista”

Om man inte vet, hur listar man ut vad man vill jobba med?

– Jag brukar säga till folk att göra en plus- och minuslista. Skriv upp alla dina arbetsuppgifter som du har haft de senaste fem, sex åren och sätt plus och minus på dem. Människor blir ofta väldigt bra på sådana saker som man gillar, det är då man bygger styrkor.

Det här ska vara med i din jobbansökan

När man söker jobb i dag behöver man tre verktyg för en komplett ansökan, enligt Charlotte Hågård. 

  1. Cv. En historisk sammanställning över vad du har gjort. Den kan man göra på lite olika sätt. Kronologisk eller uppdelad, där man man berättar om vilka huvudområden man har jobbat inom, och lägga mer fokus på sin kompetens. 
  2. Ansökningsbrev. Det är ett mejl eller brev där du ska tala om varför du vill ha just det jobb du söker. Vad är det i din historia, med dig och din personlighet, som gör att du är bäst kvalificerad för det här jobbet?
  3. Linkedin. Du måste ha en proffsig Linkedin-profil. Rekryterare kollar alltid på Linkedin om de har fått in en ansökan som de tycker är intressant. Det är ytterligare ett verktyg som folk måste lära sig att hantera. Cv är din historia medan Linkedin-profilen är din framtid. 

Experten: Där är det viktigt med Linkedin

Vad säger Linkedin som ett cv och personligt brev inte gör? 

– Brevet säger att du söker jobb hos mig, det ska tala om varför du vill jobba för mig och varför du är kvalificerad för det. Linkedin är en mer generellt hållen karriärsida om dig själv. Den berättar vad du har gjort och vilka kompetenser du har, och du kopplar upp ditt nätverk som också kan säga någonting om vem du är. Det är ditt varumärke som yrkesmänniska. 

Ditt personliga brev ska hållas kortfattat, är Charlotte Hågårds rekommendation. Hon minns ett skräckexempel som hon själv har stött på.

– Du ska inte skriva om dina katter på tre A4-sidor som jag fick in en gång, säger hon och fortsätter:

– Men gärna lite personligt och privat på två, tre meningar. Det kan vara intressant för ett företag att veta vad du gör på fritiden. 

Så hittar du jobben att söka

När man väl ska skicka ut sin ansökan finns det olika tekniker att ta till. Ett sätt är att gå via sitt eget nätverk för att berätta att man söker jobb och be dem att hålla ögonen öppna.

– Men då måste man vara lite specifik i vad man söker så att de vet vad de har att förhålla sig till, säger Charlotte Hågård. 

Ett annat alternativ är att kontakta företag direkt.

– Berätta att du tycker om företaget och att du gärna vill jobba för dem. ”Om det dyker upp en vakans på det här området är jag intresserad”, kan man skriva.

Stort utbud av jobbsajter

Charlotte Hågård återkommer till vikten av Linkedin.

– Linkedin är en enorm jobbdatabas i dag. De har som målsättning att ha varenda jobb där, så där finns det massa lediga jobb. Där kan du också klicka i att du letar efter jobb så att rekryterare lättare kan hitta dig, säger hon. 

Utbudet av sajter som samlar lediga jobb är enormt i dag. Där gäller det att göra research för att hitta den sajt som passar en själv bäst. 

– Som jobbsökare i dag måste man vara ganska om sig och kring sig. Det finns mycket att lära sig, det är inte bara att gå in på Arbetsförmedlingen och hoppas att det löser sig.

Följ upp efter ansökan

Hur ska man agera när man väl har sökt ett jobb?

– Om man är intresserad av ett jobb tycker jag absolut att man ska följa upp och fråga hur det går, är jag intressant? Det här är ju en affärsuppgörelse, du säljer din tid och kompetens till någon som är beredd att betala dig i form av lön. 

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu