Stora kommunala skillnader gällande CSN-lån

Emilia Söderholm/TT

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-01-21

Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.

Högst genomsnittlig studieskuld har boende i Solna och Stockholms kommun. Sämst på att betala tillbaka är studielåntagare i Ljusnarsberg och Perstorp, visar nya årssiffror från CSN.

I veckan får drygt 1,6 miljoner människor som lånat pengar vid Centrala studiestödsnämnden (CSN) veta hur mycket de är återbetalningsskyldiga. Högst genomsnittliga studieskulder har boende i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala kommun. De med lägst skuldnivå återfinns i Ljusnarsberg, Filipstad, Olofström och Munkfors.

– Vi brukar säga att det här är en spegling av samhället i stort. De som bor i storstäderna och där det finns lärosäten har oftast en högre utbildningsnivå. Eftersom det finns ett större utbud av arbeten som kräver högre utbildning där påverkar det skuldsättningen och hur många som studerar, säger Maria Edström, avdelningschef vid CSN.

Färre betalningsanmärkningar

Ljusnarsberg tillhör också de kommuner som har högst andel studielåntagare med betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Antalet personer som har problem att betala av sin skuld minskar dock. Vid årsskiftet handlade det om 79 602 personer, motsvarande 5,8 procent av de återbetalningsskyldiga, som hade betalningsanmärkningar hos Kronofogden gällande studieskulder. Det är en minskning med 1 200 personer sedan början av 2019. Maria Edström bedömer att den här utvecklingen hänger ihop med högkonjunkturen som varit.

– Vid en högkonjunktur har människor bättre ekonomi och man har större möjligheter att betala av på sina lån. Sedan har vi också haft både uppsökande kontakt och informationsinsatser för att människor inte ska behöva ramla över till Kronofogden, säger hon.

Fler studerande

Den genomsnittliga skulden för låntagare i Sverige var vid årsskiftet cirka 141 000 kronor och när Sverige nu går in i en förväntad lågkonjunktur tros antalet studerande att öka.

– Det går inte att säga med säkerhet hur det kommer att se ut, men oftast i tider av lågkonjunktur och när det finns färre möjligheter till jobb, då brukar fler studera. Man passar på att studera och bygger på kunskap för att bli anställningsbar, säger Maria Edström.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu