Så säljer du huset utan mäklare

Fanny Hällegårdh/TT

Publicerad 2020-03-08

I delar av landet där prisbilden är lägre avstår privatpersoner från att anlita en mäklare och säljer huset själva för att slippa betala arvode.

Men det innebär ett stort eget ansvar, ibland höga kostnader – och en hel del att tänka på.

Att värdera bostaden är det första man bör överväga som privatsäljare.

Genom att undersöka vad liknande bostäder i området har sålts för tidigare går det att få en uppskattning av vad bostaden är värd och vilket pris man ska sätta. De flesta mäklare genomför kostnadsfria värderingar utan att man som säljare förbinder sig till att sälja med mäklaren.

Överväg kostnaderna

Överväg skillnaden på vad du har att tjäna på att sälja själv jämfört med att använda mäklare. Oftast blir försäljningspriset högre om du anlitar professionell hjälp, menar Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument.

– Se om det verkligen lönar sig i just ditt fall att inte anlita mäklare. Priset på huset kanske inte blir lika högt utan mäklarens hjälp, säger Johanna Persson.

Tänk också på alla kostnader som tillkommer i form av att du själv måste ordna med fotografering, lägga upp annonser, hålla i visningar och kanske så småningom ta hjälp av en jurist vid kontraktsskrivning.

– När du köper en mäklartjänst ingår allt i ett paket. Gör en kartläggning av vad allt kostar innan du bestämmer dig för att sälja själv så att det inte kommer några överraskningar.

Informera och kontrollera

När du har gjort en värdering av bostaden är det dags att skapa en annons. Privatsäljare kan inte lägga upp en annons på bostadssajten Hemnet, utan får i stället vända dig till andra fristående sajter, exempelvis Blocket.

– Se till att göra en välformulerad beskrivning och informera om alla eventuella fel som finns i bostaden, och utelämna inte någon viktig information.

Dessutom kan det vara en god idé att ha kollat upp köparen. Kontrollera med skatteverket och kronofogdemyndigheten att personens ekonomi klarar av ett husköp.

– Man kan också be om att få se ett bevis för att personen har ett lånelöfte, annars är risken att man som säljare kanske står där och inte får pengarna i slutändan.

Skriftliga bud

När det är dags för budgivning är det bra att se till att samtliga bud kommer i skriftlig form, via sms, mejl eller på papper, för att undvika meningsskiljaktigheter längre fram.

I ett senare skede bör säljaren se till att säkra en handpenning för att vara säker på att affären går i lås.

– Det är bra att ha någon slags säkerhet när man ska skriva kontrakt. Huvudregeln att den brukar vara tio procent av försäljningspriset, förklarar Persson.