Han sänker föreningens utgifter

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-08-16

David Östby

Många bostadsrättsföreningar skulle kunna kapa sina kostnader rejält – genom att omförhandla sina avtal.
Det menar David Östby, vars företag Bostadsekonomerna specialiserat sig på detta.
– En typisk brf är en ganska passiv och okunnig kund, säger han.

Trappstädning, bredband, gårdsskötsel... Listan över en bostadsrättsförenings utgifter kan göras lång. Utgifter som bland annat täcks av din månadsavgift.

Men kostnaderna går att pressa ner ordentligt. Det märkte David Östby när han blev styrelseordförande i sin förening.

”Upptäckte av en slump”

– Jag är ekonom och började sätta mig in i siffrorna. Av en slump upptäckte jag att ett av våra tjänsteavtal var på väg att löpa ut. Jag ringde och frågade om det gick att göra något åt priset, och ganska snabbt och lätt sänktes det med 20–30 procent, säger han.

Övriga sex tjänsteavtal lyckades han sänka med 40 procent genom att ta in nya offerter. Leverantörerna var desamma som tidigare.

Så föddes idén till företaget Bostadsekonomerna, som försöker förhandla ner avtalen i bostadsrättsföreningar.

– En typisk brf är en ganska passiv och okunnig kund. De som sitter i styrelsen har varken tid eller kunskap att sätta sig in i avtalen. Den leverantör som inte utnyttjar det, medvetet eller ej, är inte vinstmaximerande, säger David Östby.

Han brukar rikta in sig på sju-åtta olika avtal: teknisk och ekonomisk förvaltning, fastighets- och gårdsskötsel, trappstädning, hissservice, kabel-tv och bredband, och i vissa fall försäkring och banklån.

Sänker med 36 procent

I snitt har han lyckats sänka dessa utgifter med 36 procent.

– Med tanke på att de står för ungefär en tredjedel av föreningens totala kostnader, innebär det en sänkning med totalt 10 procent, säger han.

Pengar som sedan kan användas till att sänka medlemmarnas månadsavgifter, eller öka amorteringstakten på föreningens lån.

Men leder inte lägre pris till lägre kvalitet?

– I teorin finns den risken. Men i praktiken har jag inte sett den effekten. Snarare blir leverantören mer på alerten efter en omförhandling. Innan har de kanske kunnat ta föreningen för given.

Som engagerad i en bostadsrättsstyrelse går det att kapa utgifterna – men man får räkna med att det tar tid.

– De handlar om att ta in offerter, läsa det finstilta och jämföra. Det är ingen kärnfysik, men tar ganska mycket tid, säger David Östby.

Följ ämnen i artikeln