Stark orderingång i maj och ökad konsumtion

TT

Publicerad 2021-07-07

Senaste prognosen från SCB visar att återhämtningen ser fortsatt god ut för svensk ekonomi. Arkivbild.

Drygt en halv procents BNP-tillväxt, ökad hushållskonsumtion och fyllda orderböcker. Maj månad indikerar en god återhämtning för svensk ekonomi, enligt den senaste prognosen från Statistikmyndigheten (SCB).

– Vi kommer att justera upp vår BNP-prognos med ungefär en procent om de här siffrorna står sig, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Det är inte bara SCB:s siffror för maj månad som får SBAB att höja sin prognos från drygt 3 procents BNP-tillväxt till drygt 4 procent. Siffrorna bekräftar bankens egen analys: Ökad tillväxt.

Bruttonationalprodukten (BNP) ökade med 0,4 procent i maj, enligt en preliminär BNP-indikator från SCB. Aktiviteten i ekonomin var enligt SCB:s beräkningar 10,2 procent högre i maj 2021 jämfört med maj 2020, efter justering för antal arbetsdagar.

Stark orderingång

Prognosen för industrins orderingång visade en ökning med 6,1 procent i maj, jämfört med april månad.

”Väldigt starka orderingångar indikerar att industrin kommer fortsatt vara den viktigaste faktorn för tillväxt på sikt”, skriver banken SEB i en analys.

Jämfört med motsvarande månad i fjol ökade orderingången med 32,7 procent, enligt de preliminära siffrorna. Även hushållens konsumtion ökade i maj med 2,6 procent jämfört med tidigare månad.

– Man ska vara försiktig för att dra för stora växlar på en enskild månad. Men siffrorna är i linje med våra prognoser, säger Robert Boije på SBAB.

Privata näringslivet halkar efter

För banken SEB visade månadsstatistiken för BNP-tillväxten maj en något lägre tillväxt än deras prognos på 0,7 procent. På helåret ser dock tillväxten ut att vara i linje med SEB:s prognoser. Däremot visar näringslivets produktion lite av en besvikelse, skriver banken.

Produktionsvärdet för det totala näringslivet minskade med 0,2 procent i maj jämfört med april, enligt SCB:s preliminära beräkningar.

Statistikmyndigheten SCB skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen som helhet i maj är mer i linje med tidigare månader.

”Efter starka mars och svaga april som båda i stor utsträckning drevs av effekterna från en skatteförändring på nyregistrerade motorfordon 1 april var utvecklingen i maj mer i linje med det vi sett tidigare månader”, skriver Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB i en kommentar.

Följ ämnen i artikeln