Tipsen: Så byter du jobb som 55-åring

Ingrid, 55, bytte karriär: ”Ville göra något annat”

Uppdaterad 2019-10-03 | Publicerad 2019-10-02

Som 55-åring valde Ingrid Landin att byta karriär.
Det har stundtals varit tufft, men en ny utbildning ska ge henne kött på benen.

– Jag ville göra någonting annat av mina återstående 10-12 år i yrkeslivet, säger hon.

Svårigheter att få ett nytt arbete efter 50 gör att många stannar på sina jobb – trots att de helst vill gå vidare i karriären.

Men det finns de som trots allt vågar ta steget.

Hon bytte karriär som 55-åring

Hösten 2018 bestämde sig Ingrid Landin, nu 55 år, för att byta bana. Efter 19 år som miljöpartistisk politiker kombinerat med annat arbete, var det dags för nya utmaningar.

– Jag ville göra någonting annat av mina återstående 10-12 år i yrkeslivet, säger hon. 

”Helst orimliga krav”

Under sitt år som arbetssökande har Ingrid Landin aldrig upplevt någon ålderism eller åldersdiskriminering. Däremot har det funnits en påtaglig känsla av förvirring hos henne. Jobbsajterna är en djungel, beskriver hon. 

– Det finns oändligt – alltså oändligt – mycket jobb där ute. När jag läser annonserna är det såna höga krav att jag undrar vem som kan söka de här jobben över huvud taget. Det är klart att arbetsgivare måste ställa krav, men det känns ofta som helt orimliga krav.

Svårt att mäta ålderism

Chansen att ens få ett svar på sina jobbansökningar minskar snabbt när man fyllt 40, enligt en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk analys, IAUA. För varje år sjunker svarsfrekvensen med ungefär en halv procent. Enligt undersökningen betraktas en arbetssökande som gammal redan vid 54 års ålder.

Enligt John Mellkvist, föreläsare och expert på åldersfrågor, är dock mörkertalet stort, vilket gör ålderismen svår att mäta.

– Frågar du höga chefer eller rekryterare kanske man hamnar på en av tio som ser eller erkänner problemet, men frågar du arbetstagare brett är siffran betydligt högre.

Ingår i delegation mot åldersdiskriminering

I augusti 2018 tillsatte regeringen en delegation i syfte att jobba mot åldersdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden. Ett drygt år senare ser John Mellkvist, som ingår i delegationen, en viss ljusning.

– Jag tror det här är en fråga man knådar, inte knäcker, säger han.

– Men det känns som att det händer saker varje dag, i termer om att människor hör av sig och känner att de har fått ny energi av att frågan växer och blir punktbelyst.

Enligt en studie från 2018, genomförd av bemanningsbolaget The next generation, har 65 procent av jobbsökare upplevt att de någon gång har valts bort på grund av sin ålder. 

– Ett konkret framsteg skulle vara om företag aktivt och i stor skala börjat använda äldre praktikanter, till exempel. Det skulle jag bocka av som en konkret framgång, om den dagen kommer, säger John Mellkvist.

Började plugga

Sina sista fyra år som politiker var Ingrid Landin kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Norrtälje kommun.

När hon valde att lämna för en ny karriär satte hon sig i skolbänken igen – tack vare ett omställningsstöd hon hade möjlighet att få. I dag läser hon arbetsmarknadskunskap och management på Stockholms universitet. 

– Det gjorde jag för att kompentsutveckla mig, för att få ny inspiration och hitta nya vägar. Det har varit jätteroligt på många sätt och vis. Lika delar läskigt som spännande. 

Ingrid Landin har valt att gå till en karriärcoach för att få hjälp med jobbsökandet.

Du har lämnat en jobbmässig trygghet för att ge dig ut på ny mark. Har det varit någon form av oro inblandat? 

– Nej, jag har aldrig varit orolig för att jag inte ska hitta ett jobb. Jag har så mycket kompetens och erfarenhet att jag tror på mig själv. 

”Kan bli en ålderistisk ryggsäck”

Det Ingrid Landin beskriver är precis vad John Mellkvist vill att företag ska ta fasta på. Dock måste man omsätta den erfarenheten till något konkret. Annars kan företag bli avskräckta, menar han.

– Erfarenheten kan lätt bli en ålderistisk ryggsäck, säger John Mellkvist och utvecklar:

– Ju längre du har jobbat desto mer ger det bilden av att du har gjort det mesta och att du därför är lite bakåtlutad. I stället bör du tona ner allt du har gjort för länge sedan och inte i onödan påminna om de tidiga årtalen. Fokusera snarare på att du hela tiden vill lära dig nya saker och kom med exempel på hur dina erfarenheter kan vara till nytta på din nya arbetsplats.

Den nu jobbsökande Ingrid Landin har parallellt med sina studier valt att träffa karriärcoachen Charlotte Hågård

– Jag har ställts inför viktiga frågor under mina samtal med henne. Som vad som är viktigt för mig, vilka kriterier är viktiga på en arbetsplats där jag vill vara? Det har jag lyckats identifiera nu tillsammans med Charlotte. 

”Väldigt stolt”

Mötena med karriärcoachen har gett Ingrid en mer klar bild över vem hon är som yrkesmänniska. Något drömjobb har hon inte utstakat för sig, men säger att hon ser fram emot nya utmaningar.

– Jag känner mig väldigt stolt över att jag har lämnat mitt gamla jobb som jag trivdes med, och bestämde mig för att börja något helt nytt. Det krävs mod för att göra en förändring och det var bra för mig att ta hjälp med den processen, säger hon.

Vilket råd vill du ge andra i din situation?

– Jag har full förståelse för att alla inte har möjlighet att träffa en karriärcoach som jag gjorde, men däremot kan man ta hjälp av någon i sin omgivning för att tillsammans utveckla sin ansökan. Det och att kompetensutveckla sig, skulle jag säga har varit det bästa för mig.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu