Så får du studentbostad i höst

Uppdaterad 2021-08-13 | Publicerad 2017-07-13

Nu har jakten på studentbostäder inför höstterminen börjat.

Ska du börja plugga i höst?
Då är det dags att ge dig ut och jaga studentbostad.

Här är allt du behöver veta för att du ska lyckas haffa en lya.

Antagningsbeskeden har trillat in och för många innebär det början på flera veckors, eller månaders, letande efter en studentbostad.

Och bostadsbolagen är eniga – det är aldrig för tidigt att ställa sig i kö till en hyresrätt.

– Jag skulle absolut rekommendera att du till och med innan du vet att du ska studera, när du fyllt 18 år, ställer dig i kö. Då ökar chanserna att få ett boende när du ska börja plugga, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Dubbelt så många studentlägenheter

I Stockholm har det förmedlats ganska jämt antal bostäder under alla månader till och med juni.

Fler nyproduktioner gör att Bostadsförmedlingen i år förmedlar dubbelt så många lägenheter varje månad jämfört med tidigare år.

Antalet förmedlade studentbostäder har ökat för att fler nya bolag lämnar studentbostäder samt att det blivit fler nyproduktioner.

Från januari till juni i år har antalet ökat med 14 procent jämfört med förra året.

Har du råd med en lite dyrare hyra är det lättare att få tag i en nyproducerad studentlägenhet, då det är kortare kötid. Hittills i år har drygt 300 studentlägenheter förmedlats med en kötid under ett år.

Cirka tre år är kötiden i snitt för nybyggda studentlägenheter, jämfört med upp till nära fem år för befintliga bostäder.

Saknar vanligt kösystem

Hos SGS Studentbostäder i Göteborg skriver de cirka 4 000 nya kontrakt varje år, då ingår även omflyttning i deras bestånd. De har alltid inte så många lediga bostäder varje år. Totalt har de drygt 8 000 studentbostäder.

Kötiden till bostäderna varierar i snitt beroende på storlek. För ett enkelrum tar det cirka 1,5 år. För en lägenhet utanför centrum 2–3 år och för en bostad i centrum cirka 4–5 år.

Ett bolag som saknar ett traditionellt kösystem för nya studenter är AF Bostäder i Lund. Bolaget ger förtur till studenter som inte är skrivna i Skåne.

– Bor man i Skåne kan man pendlar om man inte direkt får bostad. Det är mer akut för de som ska flytta hit, säger vd:n Henrik Krantz.

Så fort du fått ditt antagningsbesked ska du ställa dig i kö. Sedan lottas lägenheter ut. Till hösten har redan cirka 700 bostäder förmedlats men de allra flesta som ställer sig i kön får en bostad efter några månader.

– Det gäller även studenter som är skrivna i Skåne och vill flytta till Lund. De får då vänta till oktober eller november, säger han.

Ordnar akutboende

Men det är viktigt att bredda sig och inte bara söka bostad hos de förmedlingar som har någon form av kösystem. Det är ett tips som många studentkårer ger.

– Du ska inte förlita dig på att du får en bostad genom bolag som har kösystem, eftersom det krävs så många poäng. Det är gamla studenter som brukar få de lägenheterna. Det du ska satsa på är vår bostadssajt, Blocket, Facebook och andra andrahandssidor, säger Christoffer Bengtsson, bostadsförmedlare på Linnéstudenterna i Växjö.

Men han menar att det är viktigt att du kollar på lägenheten innan du tackar ja, så att du inte blir lurad att betala för ett boende som inte existerar.

Många studentkårer erbjuder tillfälliga boenden om du inte har lyckats hitta någonstans att bo före terminsstart.

Linnéstudenterna har ett akutboende i Växjö, där 20 personer kan bo samtidigt. Här får du bo i högst två månader.

Bostadsgaranti på vissa orter

I bland annat Sundsvall och Östersund finns det bostadsgaranti för dig som studerar på Mittuniversitetet.

Det är först till kvarn som gäller för de lägenheter som läggs ut på bostadsförmedlingarnas hemsidor.

Så många studentbostäder förmedlas

  • Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB): Under perioden juni, juli och augusti förmedlas närmare 1 100 bostäder, vilket är en fjärdedel av alla hyreskontrakt stiftelsen förmedlar på ett år. Kötiden ligger i snitt på 18 månader, men för ett studentrum är tiden kortare. Då tar det drygt fem månader.
  • Bostadsförmedlingen i Stockholm: I genomsnitt 140 studentbostäder per månad under maj-juni, men i år har siffran ökat då 316 studentbostäder förmedlades i maj och 375 studentbostäder i juni. Kötiden är i snitt 3,4 år för nybyggda studentbostäder och 5,9 år för befintliga studentbostäder.
  • SGS Studentbostäder i Göteborg: Cirka 4 000 bostadskontrakt skrivs varje år, Kötiden 1,5 år för ett enkelrum, 2–3 år för en bostad utanför centrum och 4–5 år för en lägenhet i centrum.
  • Chalmers Studentbostäder i Göteborg: Förmedlar cirka 150 studentlägenheter inför höstterminen. Kötiden är ett år efter att man startat upp ett eget kösystem i våras.
  • Boplats Syd i Malmö: Förmedlar cirka 120 studentlägenheter inför höstterminen. Kötiden är i snitt 1,3 år.
  • Uppsala Bostadsförmedling: Sedan de tog emot Studentstadens kö i november förra året har de förmedlat ungefär 1 000 studentbostäder. I juni förmedlades ungefär 210 studentbostäder. Kötiden är i snitt mellan 1–3 år.
  • AF Bostäder i Lund: Förmedlar ungefär 700 studentbostäder till nya studenter inför höstterminen. Har ingen kötid, utan lottar köplatser.
  • Bostaden i Umeå: Förmedlar ungefär 900 studentbostäder inför höstterminen. Kötiden är i snitt 7–10 månader.

OBS! Det finns fler bostadsbolag på de olika orterna som förmedlar studentbostäder.

Bostadsbolag och studentkårer tipsar: Så får du studentbostad

  • Ställ dig i kö tidigt – gärna redan när du fyllt 18 år
  • Se till att stå i så många bostadsköer på olika orter som möjligt
  • Sök också bostad hos bolag som inte har någon kötid
  • Var aktiv och sök varje dag – tacka inte nej till drömutbildningen för att du inte har en bostad, utan var beredd på att sova på någons soffa ett tag
  • Sök både korridorsrum och lägenhet
  • Sök korttidskontrakt och ungdomsboende
  • Kolla om bolagen har bostadsgaranti och läs på hur detta fungerar
  • Sköt din ekonomi – se upp för betalningsanmärkningar och skulder, för det gillar inte hyresvärdar att du har
  • Se till att ha dina intyg som visar att du studerar eller har blivit antagen redo
  • Skapa en bevakning så att du får mejl så fort det finns en ledig bostad att söka
  • Sök på andrahandssajter – men se till att kolla på lägenheter du får erbjudande om
  • Lägg ut annonser i bostadsgrupper på Facebook
  • Kontakta studentkåren för att få tips på hur du lättast kan få tag i en bostad

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu