Fem punkter: Därför chockhöjer Riksbanken räntan

Från historisk låga räntor – till chockhöjning

Publicerad 2022-09-20

På tisdagen presenterade Riksbanken en historisk räntehöjning.

Styrräntan höjs med 1 procentenhet till 1,75 procent.

Det här är bakgrunden till rekordhöjningen.

Historiskt låga räntor

I oktober 2014 införde Riksbanken nollränta. Bara några månader senare, i februari 2015, presenterade Riksbanken för första gången i svensk historia ett besked om negativ styrränta. Sedan den dagen har räntorna varit historisk låga. Men sedan hände något 2022.

Plusränta i år

I april i år höjde Riksbanken styrräntan till 0,25 procent. Det var första gången sedan 2014 som Sverige fick plusränta. I samband med beskedet flaggade riksbankschefen Stefan Ingves för att ”epoken med extremt låga räntor är över.” Anledningen var den stigande inflationen som låg på 6 procent i april. Målet är att inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti kom en ny rekordnotering: inflationstakten är uppe på 9 procent.

Därför reglerar Riksbanken styrräntan

Sedan 1993 har Riksbanken haft som huvuduppgift att upprätthålla ett fast penningvärde. Det uppnår Riksbaken genom att hålla en låg och stabil inflationstakt på 2 procent. Förenklat kan man säga att styrräntan fungerar som en gas och en broms i ekonomin. Om inflationen är hög vill man bromsa ekonomin genom att höja styrräntan. Syftet är att minska investeringsviljan och dämpa konsumtionen i samhället. Enligt teorin leder det till en dämpad inflation – priserna på varor sjunker.

Så påverkar Riksbankens styrränta dig

Styrränta är den ränta som en bank kan låna eller placera till i Riksbanken. De pengar banken lånar av Riksbanken kan de sedan låna ut tull dig som kund, i form av till exempel bolån och privatlån. Eftersom bankens lån blir dyrare när Riksbanken höjer styrräntan är tumregeln att banken i sin tur höjer räntan minst lika mycket. Rörliga räntor på hushållens bolån ligger normalt drygt 2 procentenheter högre än Riksbankens styrränta. Banker tar ut en högre ränta eftersom de behöver kompensera för både risk och löptid.

Vad kommer att hända nu?

Prognosen är att styrräntan kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret, meddelar Riksbanken i sin penningpolitiska rapport på tisdagen. Där skriver Riksbanken att inflationsutvecklingen framåt är fortsatt svårbedömd. Flera ekonomer varnar för att vi står inför tuffare tider. Sverige beskrivs ofta som ett räntekänsligt land med hänsyn till att hushållen är högt belånade.

I slutet av året tror Riksbanken att styrräntan kommer att ligga på 1,90 procent. Tredje kvartalet nästa år spås den ligga på 2,53 procent innan den faller tillbaka 2025 till 2,35 procent.

Riksbankschef Stefan Ingves.