Swedbank höll tyst om penningtvätt

Ola Westerberg/TT

Publicerad 2020-03-19

Swedbank höll tyst om och gav missvisande information till Finansinspektionen (FI) om stor och systematisk misstänkt penningtvätt.

Synnerligen allvarligt, anser FI, som drämmer till med fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.

Swedbank har hållit tyst om interna rapporter de senaste åren som tydligt visat på misstänkt penningtvätt verksamheten i Baltikum, anser FI.

– Ledningen har vid flera tillfällen kommit med missvisande eller otillräcklig information till Finansinspektionen, säger generaldirektör Erik Thedéen på en pressträff.

– Det här är ett beteende som borde vara främmande för alla företag under Finansinspektionens tillsyn. Det här har varit viktigt för dagens beslut, fortsätter han.

De brister som nu de svenska och estländska finansinspektionerna gemensamt upptäckt har varit systematiska, allvarliga, omfattande och pågått under lång tid, säger Thedéen.

– Ansvaret faller på Swedbanks ledning.

Hade behövt mer samarbete

Erik Thedéen är självkritisk till hur Finansinspektionen har hanterat penningtvättstillsynen av banker i Baltikum. Mer samarbete med baltiska myndigheter hade behövts.

– Vi delar bristen med många andra, men det är en klen tröst. Vi skulle ha gjort mer, men nu skärper vi den här typen av gränsöverskridande tillsyn och vi har ett mycket nära samarbete med de baltiska länderna som den här undersökningen visar.

Generaldirektören får frågan om inte penningtvätten har varit medveten eftersom den varit systematisk och lukrativ.

– Det visar inte utredningen, men vi noterar att de har varit saktfärdiga med att göra något åt det. Vi har inte heller utrett om de tjänat mycket pengar, men kan notera att hos den estniska dotterbanken har en stor andel varit högriskkunder, säger han.

Thedéen noterar också att det pågår en brottsutredning i Estland.

Sanktionsavgiften på fyra miljarder kronor är uppemot den högsta som kunde utdelas, nära tio procent av Swedbanks omsättning på dryga 44 miljarder. FI har tidigare kritiserats för mjäkighet gentemot syndande banker.

– Det här är såpass illa att det ska vara en ordentlig avgift och en tydlig markering, säger han.

Banken har inte, trots insikt om penningtvättsproblemen i de baltiska dotterbolagen inte heller vidtagit lämpliga och tillräckliga åtgärder, konstaterar FI.

Ingen fara för kunder

FI ska verka för stabilitet på finansmarknaden, men coronakrisen har ändå inte påverkat den stränga påföljden.

– Vi har övervägt att skjuta på beslutet, men vår bedömning är att det hade lett till större osäkerhet och därför inte lugnat de finansiella marknaderna, säger Thedéen.

Han understryker att avgiften "inte äventyrar bankens verksamhet eller dess kunder".

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari 2019 att minst 40 miljarder kronor hade slussats mellan 50 misstänkta konton, bland annat med koppling till den ökända ryska Magnitskyhärvan. En advokatrapport till Swedbank påpekade också att man haft utländska högriskkunder som 2016 omsatte runt 200 miljarder kronor.

Sanktionsbrott också?

Bland kunderna fanns mängder av skolboksexempel på misstänkt penningtvätt: anonyma bolag i skatteparadis, bolag som inte hade verksamhet i Baltikum, saknade riktig adress, telefonnummer, webbplats eller hade några tecken på att bedriva affärer över huvud taget.

Swedbank har också medgivit sanktionsbrott för cirka 45 miljoner kronor. Det kan stå banken ännu dyrare tror bedömare, när amerikanska myndigheter fattar beslut om eventuella böter.

De suspekta affärerna har pågått samtidigt som den stora motsvarande härvan i Danske Bank. Före detta vd Birgitte Bonnesen hävdade i samband med att den hade utretts hösten 2018 att Swedbank inte hade några motsvarande lik i garderoben. För det misstänks hon för grovt svindleri.

"Jag kan konstatera att Finansinspektionen har använt sig av de skarpa verktygen som finns i myndighetens verktygslåda. Dagens besked kommer sannolikt att bli en praxis för hur man bedömer liknande fall i framtiden", skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

I april räknar FI med beslut om eventuell sanktionsavgift mot SEB i ett snarlikt ärende.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln