Hårdare kontroller av rot- och rut i år

Uppdaterad 2014-03-11 | Publicerad 2014-02-19

Man tar betalt för arbete – men i själva verket är det materialet som kostar.

Skatteverket ska i år stävja fusket med rot- och rut.

– Det här är lika mycket köparens ansvar, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör.

Varje år lägger Skatteverket extra resurser på att kontrollera vissa delar av ekonomin.

I år hårdgranskar man internationell skattesmitning, falska kontrolluppgifter från företag, och fusk med rot- och rut.

– Vi får allt bättre information från utlandet och före detta skatteparadis i och med att vi har fler samarbetsavtal. Fler och fler lämnar in självrättelse om att de haft oskattade pengar i Schweiz och Luxemburg. Vi måste matcha det med resurser, sade Ingemar Hansson på en presskonferens i dag.

Rot-fusk granskas

Varje år ökar antalet arbeten som görs med rot- och rutbidrag. Reglerna gör att staten betalar halva kostnaden för arbetet. Ett fusk som uppmärksammats är att kostnaden i räkningen läggs över från material- till arbetskostnader, eftersom man då får tillbaka mer pengar på skatten. Det här gäller exempelvis vid installationer av värmepumpar.

– Det finns en lockelse i att driva upp arbetskostnadsdelen. Vi vill betona att det även är köparens ansvar att det blir korrekt, säger Ingemar Hansson.

Köparen måste bland annat se till att arbetet är utfört i den egna bostaden, och att fördelningen mellan materialkostnad och arbete är rätt bokförd på räkningen.

Även bostadsrättsföreningar ska granskas särskilt under året.

– Regelverket för utförda arbeten i bostadsrätter är inte helt enkelt. Man kan bara få skattereduktion för rotarbeten som utförs i lägenheten. Ibland kan det vara svårt att avgöra var gränsen för arbeten inne i lägenheten går, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Svartarbete minskar

Slutligen ska Skatteverket införa hårdare kontroller av de kontrolluppgifter som företag skickar in till myndigheten för anställda. Enligt Skatteverket förekommer fusk där man skickar in falska kontrolluppgifter om att en viss skatt har betalts in för en anställd – sedan får den personen tillbaka pengar på den falska skatteuppgiften. Därefter går företaget i konkurs och det blir svårt att kräva tillbaka pengar i efterhand.

Utöver kontrollerna presenterade Skatteverket nya siffror som visar att problemet med svartarbete minskar i Sverige. Bland annat upplever 15 procent färre av företagen att de har konkurrens av svartarbete jämfört med för fem år sen.

Följ ämnen i artikeln