Ringhals 4 ur drift under hösten

Experten: Elpriset påverkas markant

Publicerad 2022-08-31

Ringhals 4 har gått sönder.

Nu varnar elmarknadsanalytikern Christian Holtz för att elpriserna kommer stiga rejält.

– Det sätts nya prisrekord varje månad och jag tror att det kommer fortsätta under hösten och vintern, säger han.

”Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat”, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. I samband med ett obligatoriskt test när verket skulle startas upp igen efter avställningen skadades tryckhållaren, skriver TT.

Tryckhållaren är en av anläggningens större komponenter och gör att vattnet inte kokar, trots att temperaturen är runt 300 grader.

”Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta”, säger vd Björn Linde.

Ringhals 4.

Ingen säkerhetsrisk

Anna Collin, som är presschef på Ringhals, säger att skadorna på tryckhållaren upptäcktes på måndagen. Det har en inverkan på driften av anläggningen, men det ska inte utgöra någon säkerhetsrisk.

– Det är en stor och viktig komponent men det är inga säkerhetsmässiga avvikelser i anläggningen, säger Anna Collin.

Ringhals 4 har en effekt på 1 120 megawatt. Tillsammans med Ringhals 3 producerar kärnkraftverken tolv procent av Sveriges elproduktion, enligt Anna Collin.

– När båda kärnkraftverken är igång kan de tillsammans driva tre städer av Göteborgs storlek, fortsätter hon.

Enligt henne väntas kärnkraftverket vara i drift igen den 30 november.

– Vi har meddelar marknaden att vi förväntar oss att reparationen är klar då.

Markant prispåverkan

Christian Holtz som är elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis säger till att stoppet i Ringhals 4 kommer påverka elpriserna rejält – framför allt för elanvändare i område 3 och 4 i södra Sverige.

– Det här kommer påverka ytterligare några procent gentemot den prisbild vi redan ser. Det är en väldigt mycket högre prisbild än vad vi är vana vid, markant högre än förra vintern, som var rekordhög, säger han.

Anledningen är bland annat att Sverige kommer tvingas importera mer el på grund av kärnreaktorstoppet.

– Kraftproduktionen i södra Sverige minskar och det innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten. Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel.

En annan konsekvens av stoppet som påverkar priserna är att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska, förutspår Christian Holtz.

– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 med i produktionen så blir den konsekvensen värre.

Expertens råd: Skaffa en buffert till elräkningarna

Hur man än vrider och vänder på det kommer priserna höjas i vinter, fortsätter Holtz.

– Det första rådet jag kan ge elanvändare är att se till att lägga undan lite pengar för att betala elräkningarna i vinter. Det andra rådet är att se över hur man kan minska sin elanvändning, säger han, och fortsätter:

– Det tredje rådet är att vara flexibel i si elanvändning. Man kan flytta elanvändningen från dagtid till kvällstid till exempel, då elpriserna generellt är lägre, om man har den typen av avtal.

Följ ämnen i artikeln