Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 12 procent: ”Orimligt”

Publicerad 2023-09-14

Fastighetsägarna vill höja lägenhetshyrorna i Stockholm och Göteborg med 12 procent.

Orimligt, tycker Hyresgästföreningen.

– Det är olyckligt att de startar förhandlingarna på det här sättet, säger förhandlingschefen Carl-Johan Bergström.

Det är dags för nya förhandlingar om nästa års hyror.

Fastighetsägarna, som företräder 15 000 medlemmar och förhandlar om 320 000 lägenhetshyror, har kommit med sitt bud för Stockholm och Göteborg – 12 procent.

Anledningarna är flera, förklarar Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR, där bland annat Västra Götaland ingår:

– De här extremt stora kostnadsökningarna vad gäller räntor, uppvärmning och allmän inflation har slagit hårt mot hela samhället och extra hårt mot fastighetsbranschen. Samtidigt har hyrorna inte hängt med i den samhällsekonomiska utvecklingen alls. Det blir svårare och svårare för fastighetsägarna att täcka kostnaden, och kan de inte det så kommer det att gå ut över hyresgästerna med exempelvis sämre underhåll.

För en genomsnittlig bostad med tre rum och kök motsvarar en höjning på 12 procent strax över 800 kronor i månaden.

Höjningen är rimlig och kunde till och med ha varit ännu högre, menar Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.

”Orimliga”

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström kallar utspelet ”ansvarslöst”.

– De var orimliga förra året och är ännu orimligare i år. Det är olyckligt att de startar förhandlingarna på det här sättet. Vi hade hoppats att de skulle ta större ansvar i år.

Förra hösten var Fastighetsägarnas krav 10 procent. Förhandlingarna blev långa. Höjningen landade till slut på 4 procent i genomsnitt.

– Hyresgästerna är extremt hårt pressade ekonomiskt. Vi kommer från ett år där vi hade den högsta hyreshöjningen på 30 år. Hyresgästerna tog ett stort ansvar förra året, nu behöver fastighetsägarna ta större ansvar, säger Carl-Johan Bergström.

Vad tänker du om Fastighetsägarnas argument?

– Det stämmer att det är ökade kostnader. Vi har ett ekonomiskt läge i samhället som är tufft för de flesta. Men nu vill man flytta över allt ansvar på hyresgästerna. Vi kommer från väldigt goda år, och en lång period av ökade fastighetsvärden och låga räntor. Fastighetsägarna har under de åren argumenterat för att en höjning behövs för att spara för sämre tider. Nu är det sämre tider, och då finns plötsligt inga pengar.

Carl-Johan Bergström kallar budet för ansvarslöst.

Kunde varit högre

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna anser att kravet är rimligt. Faktum är att det hade kunnat vara ännu högre, säger han.

– Nytt för i år är trepartsmodellen där vi är överens om faktorer som ska ligga till grund vid förhandling. När vi lägger ihop faktorerna så landar vi på ungefär 14,1 procent som skulle behövas i hyresökning. Även det är förmodligen lägre än vad de faktiska kostnaderna är, eftersom man tittar på ett snitt. Samtidigt ska vi ha ett hyresgästperspektiv, och då är 12 procent ett avvägt yrkande.

Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen säger att man också måste se till hyresgästernas förutsättningar:

– Skulle den här hyreshöjningen bli aktuell skulle vissa behöva flytta och många skulle behöva skära ner på annat, som aktiviteter för barnen. Hyran är det första man betalar, men allt annat skulle hyresgäster behöva skära ner på. Det är inte rimligt.

Fick extra smäll

Förhoppningen är att de nya hyrorna blir klara för en höjning från den 1 januari 2024. Förra året fick en del hyresgäster en retroaktiv smäll, eftersom de lokala förhandlingarna drog ut på tiden. Det hoppas både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen att man ska undvika i år.

– Det påverkar hyresgästerna. Utöver allt annat som är dyrt så får man betala en extra hyreshöjning. Är retroaktiviteten mer än tre månader kan du heller inte justera upp exempelvis ett bostadsbidrag, utan får ta den extra kostnaden själv, säger Carl-Johan Bergström.

En ny lagstiftning som anger tidsgränser för förhandlingarna lär spela in. Men viss retroaktivitet går inte att utesluta, säger Rikard Ljunggren, som är övertygad om att förhandlingarna kommer att bli tuffa.

– Men det kommer definitivt att bli en snabbare process än förra året, då det gick historiskt segt.