Antalet sålda fritidshus rasar

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2018-05-19

Färre fritidshus har sålts sedan amorteringskravet skärptes.

Sedan amorteringskravet skärptes har antalet sålda fritidshus minskat med nästan 30 procent jämfört med i fjol.
Allra störst är nedgången i Stockholms län: minus 33 procent, enligt Hemnet.
– Det är väldigt avvaktande, säger Norrtäljemäklaren Petra Braun.

Aftonbladet har låtit Hemnet ta fram statistik på hur fritidshusmarknaden utvecklats sedan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft 1 mars.

En effekt är tydlig: det har gjorts betydligt färre affärer än under samma period förra året.

– Det hänger med stor sannolikhet ihop med amorteringskravet. Särskilt i Stockholm, där vi sett en väldigt kraftig minskning, säger Staffan Tell, presschef på Hemnet.

Påverkar köparförmåga

Mellan 1 mars och 15 maj har 757 fritidshus sålts i Sverige. Det är en nedgång med 28 procent jämfört med 2017. I Stockholms län har antalet affärer sjunkit med 33 procent.

– Det är väldigt avvaktande. Amorteringskrav och skuldkvotstak påverkar köparnas förmåga och antal. När säljarna inte får de priser de förväntar sig väljer vissa att inte gå ut till försäljning, säger Petra Braun, mäklare på Skandiamäklarna i Norrtälje, där fritidshusmarknaden är störst i landet.

Alla mäklare känner dock inte igen sig i bilden. Marcus Ekström på Mäklarna Ekström & Co på Österlen, har inte upplevt någon skillnad sedan amorteringskravet skärptes.

– Rent logiskt borde fritidshusmarknaden påverkas, men det har den inte gjort hittills. Det tar längre tid för sådana skärpningar att slå igenom här, så det skulle kunna komma en effekt längre fram, säger han.

Uppåt i Bohuslän

Fredrik Mattsson Waller på Askegren Fastighetsmäklare i Kungshamn beskriver marknaden på Bohuskusten som ”jättebra”.

– Vi har otroligt mycket folk på visningarna. Samtidigt är vår marknad lite speciell i och med att många av våra spekulanter är norrmän, säger han.

På Gotland är fritidshusmarknaden något svalare än tidigare, enligt Jenny Holgersson på Fastighetsbyrån. Delvis kan det bero på den sena vintern, säger hon.

– Men om du fått tuffare privatekonomiska förutsättningar kanske du inte kan köpa ett boende till, så det påverkar litegrann. Men jag känner inte att det kommer komma någon enorm prisnedgång. Efterfrågan på hus på Gotland är fortfarande stor.

Utbudet sjunker

Utbudet på fritidshus har som Aftonbladet tidigare rapporterat om minskat flera år i rad. Sedan 1 mars ligger nedgången på 13 procent, enligt Hemnets siffror.

Den långsiktiga trenden kan ha flera förklaringar, enligt Staffan Tell.

– Det byggs inte så mycket nytt, och många fritidshus omvandlas till permanentboende. Dessutom har möjligheten att hyra ut förbättras avsevärt de senaste fem-sex åren, säger han.

Däremot tycks inte amorteringskravet ha påverkat folks benägenhet att ta betalt för sina fritidshus. Utgångspriserna ligger 5 procent högre nu jämfört med i fjol.

– Man kan anta att fritidshusägare är en relativt kapitalstark grupp som kan vara ganska kräsna. Förhållandena skiljer sig från bostadsrättssidan, där det råder köparen marknad, säger Staffan Tell.

Fakta: Försäljning av fritidshus

Område / Antal sålda 2018 / Förändring jämfört med 2017

  • Stockholms län / 107 / −33 %
  • Västra Götalands län / 119 / −27 %
  • Skåne län / 116 / −3 %
  • Riket / 757 / −28 %

Siffrorna gäller perioden 1 mars-15 maj respektive år.

Källa: Hemnet

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu