Riksbankshöjdaren band sin boränta – innan höjningarna

Två toppar har bundit lånen, enligt SvD

Publicerad 2024-04-16

Riksbankschefen har rörlig ränta.

Men förste vice chefen band sin boränta – innan hon själv beslutade om att höja styrräntan, rapporterar SvD.

– Mina privata bolån har ingenting med de penningpolitiska besluten att göra, säger Anna Breman till tidningen.

Fem personer sitter i Riksbankens direktion och bestämmer om styrräntan ska sänkas, höjas eller ingetdera.

Sedan maj 2022 har de beslutat om åtta höjningar, från noll till fyra procents styrränta. Konsekvensen för bolånetagare blev att deras rörliga räntor steg med ungefär lika mycket.

Chefen har rörlig ränta

Samtidigt har de som sitter och bestämmer om styrräntans utveckling, riksbankscheferna, egna bolån. Hur mycket lån de har, vilken ränta de har, hur mycket de amorterar samt om de har rörlig eller bunden boränta, rapporteras in till riksdagen.

Högste chefen Erik Thedéen, som enligt SvD har ett bolån på 3,6 miljoner, har rörliga räntor på 4,77 respektive 4,89 procent. Valet att ha rörligt har han tagit för att undvika diskussion.

Förste vice riksbankschefen Anna Breman band sina egna bolån – strax före hon var med och beslutade om att höja styrräntan.

Men det beslutet har inte vice riksbankschefen Aino Bunge tagit. Hon har bundit 82 procent av sina lån på 8,7 miljoner kronor. Räntan ligger på 1,28 procent, enligt SvD. När hennes lån löper ut, vilket inte är offentligt, vill hon inte berätta för tidningen.

– Jag tänker att det blir en information som då kan antyda att det har någonting att göra med mitt jobb vilket det ju inte har, säger hon till tidningen.

Anna Breman och Erik Thedéen under en utfrågning i finansutskottet.

Band sina lån – sen höjdes styrräntan

Även förste vice riksbankschefen Anna Breman har delvis bundna bolån. 35 procent av sina lån på 5,7 miljoner kronor är bundet till räntan 1,44 procent.

Breman band sina lån i början av 2022, det vill säga strax innan hon själv var med och beslutade om att inleda en serie räntehöjningar.

Men någon intressekonflikt mellan sina beslut i arbetet och sin privatekonomi finns inte, menar hon.

– Vi sätter räntan helt och hållet efter pris­stabilitetsmålet. Mina privata bolån har ingenting med de penningpolitiska besluten att göra, säger Anna Breman till SvD.