Blodröd måndag – värsta börsdagen sedan 2008

Publicerad 2020-03-10

Oron för corona sammanfaller med dramatiskt fallande oljepriser.

Följden blev en blodröd måndag på världens börser.

I New York var raset det största sedan finanskrisen 2008.

Börskurserna på Wall Street rasade så kraftigt vid öppning på måndagen att handeln helt stoppades. Den återupptogs senare men de röda siffrorna från morgonen bestod. Dow Jones index stängde på minus 7,79 procent – det största fallet på en dag sedan finanskrisen 2008.

Likadant såg det ut på de flesta av världens börser:

Stockholm backade med 5,31 procent, Paris med 8,39, London med 7,69, Frankfurt 7,94. I Asien mattades fallen av något under dagen. Tokyo stannade på minus 5,07 procent och Hongkong på minus 4,23.

När börserna i Asien öppnade på tisdagsmorgonen fortsatte nergången initialt. Tokyo hade efter mindre än en timmes handel gått ner med nästan fyra procent, men återhämtade sig sedan något.

Två huvudorsaker till fallet

Börsslakten har två huvudsakliga förklaringar. I botten finns oron för coronavirusets spridning över världen och att det ska orsaka en djup lågkonjunktur.

Tält för coronatest i Italien.

Ovanpå det tillkommer det kraftiga prisraset på råolja. Bara under måndagen sjönk priset med nästan 30 procent. Bakgrunden är förra veckans havererade förhandlingar mellan Opec-länderna och Ryssland.

Opec föreslog att oljeproduktionen skulle begränsas på grund av corona, men Ryssland sa nej. Nu har Saudiarabien svarat med kraftiga prissänkningar, något som bedömare ser som ett sätt att straffa ryssarna.

Börsperson från Saudiarabien.

– Det är huvudorsaken, men det kommer också i samband med coronaoron. Framför allt är man orolig för spridningen i USA. Nedgången har också att göra med att den amerikanska räntemarknaden de senaste dagarna håller på att bli betydligt sämre, sa Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Aftonbladet under dagen.

Experterna är oroliga

Flera experter uttrycker nu oro över börsutvecklingen.

– Jag är gammal nog att ha varit med både den svarta måndagen 1987 och under finanskrisen 2008. Och jag måste erkänna att det vi ser nu känns oroande bekant, säger Arturo Arques på Swedbank, med mer än 30 års erfarenhet av finansmarknaden.

Peter Cecchini, chefsstrateg vid Cantor Fitzgerald, säger i Wall Street Journal att ”elva år av tjurmarknad” nu är över, att den långvariga börsuppgången skapar en underliggande sårbarhet:

– När en bubbla sväller tillräckligt mycket krävs det inte mycket för att spräcka den.

Specialist på New York-börsen.

Så slår fallet mot pensionerna

För den som bara har några år kvar fram till pensionen kan börsoron få kännbara konsekvenser.

– Den här sortens turbulens med kraftiga rörelser brukar hålla i sig ett tag. Mycket talar för att det här fortsätter. För en 60-åring är det inte helt säkert att marknaden hinner ta ikapp det man förlorat i raset innan det är dags att gå i pension, säger Arturo Arques.

För den som sitter med hela sitt sparande på börsen kan effekterna bli kännbara. Men det går fortfarande att kliva av.

– Det behöver inte vara fel att bita i det sura äpplet om man behöver pengarna inom en snar framtid. Då kan man förhoppningsvis trösta sig med att det har varit en trevlig resa fram tills nu. Man får inte glömma att börsen steg 35 procent förra året.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu