Försäkra din sommar – sju viktiga försäkringar

Juristen: Så ska du försäkra dig under semestern

Publicerad 2019-05-29

Vilka försäkringar behöver man i sommar? Juristen Gabriella Hallberg ger sin syn på saken.

Vad täcker hemförsäkringen? Behöver man en reseförsäkring?
Här reder försäkringsjuristen Gabriella Hallberg ut vilka försäkringar du behöver i sommar.

Det finns många försäkringar att säkra upp med under semestern. Men det gäller att lägga sig på en rimlig nivå, menar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Man ska inte överförsäkra sig, det måste finnas en rimlighet i det. Man får se över sin totala budget och kolla på vad man själv behöver. Man kan se det lite utifrån trygghetsaspekten; som ett katastroftänk att vara rätt försäkrad om det värsta inträffar på till exempel resan, som en dykolycka, säger hon.

”Ha is i magen”

Man ska inte bara teckna på en försäkring bara för att den finns, är Gabriella Hallbergs råd. 

– Man ska ha lite mer is i magen och fundera på vilket typ av skydd man har och sedan komplettera med det man verkligen behöver, säger hon. 

Vilka vanliga missförstånd har du stött på gällande försäkringar? 

– Jag har märkt att många tror att reseskyddet gäller för alla sorters sjukdomar, och inte bara akuta. Har du en pågående sjukdom när du reser ska du fylla i en medicinsk förhandsbedömning som finns på de flesta av försäkringsbolagens webbplatser. Annars är det stor risk att du inte får ut några försäkringspengar för dina utlägg om du varit sjuk strax före resan och försämras i samma sjukdom.

Gabriella Hallberg.

Experten tipsar: De försäkringarna behöver du i sommar

Det täcker din hemförsäkring på semestern

Ska du till utlandet i sommar kan en hemförsäkring räcka gott. Har du en sådan så ingår ett reseskydd som oftast gäller i 45 dagar och hos vissa försäkringsbolag i upp till 60 dagar.

Skyddet gäller främst om du blir sjuk och behöver läkarvård. Något som kan bli dyrt utan ett reseskydd.

– Ska man vara borta längre måste man förlänga sin försäkring innan det befintliga skyddet har gått ut. Annars kan det vara riktigt svårt att förlänga sin försäkring, och om man lyckas så lägger bolagen ofta in en karenstid före den börjar gälla säger Gabriella Hallberg.

Har man en hemförsäkring täcker den det mesta. Det är en paketlösning med flera olika skydd i ett paket, fortsätter hon. 

– Under en vanlig semesterresa ger den ett fullgott skydd, men om du ska ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, jobba eller studera utomlands behöver du dock komplettera. När det gäller riskfyllda aktiviteter är det bara ett hemförsäkringsbolag idag som täcker det fullt ut, andra gör undantag för det.

Det täcker din reseförsäkring

Reseskyddet gör bland annat att man får ersättning för alla vårdkostnader om man blir akut sjuk. Den ersätter också hemtransport med ambulansflyg om nödvändigt, något som kan kosta en miljon kronor. 

– Det kan dra iväg rejält. En ambulanshelikopter i USA kan kosta runt en miljon, och ett dygn på en intensivvårdsavdelning kan kosta 40 000 kronor. 

I vissa andra fall kan man behöva komplettera sin hemförsäkring med en reseförsäkring. Dels om man inte reser som turist och är borta mer än 45 dagar, men även för att få ett mer säkert heltäckande avbeställningsskydd. Det skyddet bör man teckna i samband med bokningen av resan i så fall.

– Man kanske känner att man vill kunna avbeställa resan även om man inte blir sjuk, men för andra anledningar, säger Gabriella Hallberg och fortsätter:

– Köp alltid resan med ditt kontokort så ingår det ett avbeställningsskydd i den. Avbeställningsskyddet i kortförsäkringen täcker däremot bara avbokningar vid akut sjukdom olyckor, eller om något allvarligt hänt med huset, till exempel vid en brand.

 Ett avbeställningsskydd ingår:

  • I en mer omfattande hemförsäkring
  • Om du köper ett resetillägg till din hemförsäkring
  • Om du köper en separat avbeställningsförsäkring
  • Om du köper ett avbeställningsskydd av en researrangör
  • När du betalar resan med ett kort

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Därför ska du teckna en fritidshusförsäkring

Medan hemförsäkringen täcker ens hem, behöver den som har ett fritidshus en särskild försäkring.

– Det är jätteviktigt att man har en fritidshusförsäkring eftersom att man inte har samma uppsikt över den som över sitt dagliga boende. Även där ha lite koll emellanåt så att man är aktsam även där, säger Gabriella Hallberg.

Fritidshusförsäkringen täcker bland annat brand-, vatten- och naturskador. 

– Det kan till exempel hända att ditt kylskåp börjar läcka när du inte är där, och då kan det vara bra att ha säkrat upp med en försäkring som täcker det. Även där såsom i hemförsäkringen, finns ett ansvarsskydd och ett rättsskydd om det händer någonting, fortsätter hon.

Det täcker fritidshusförsäkringen

  • Skydd för byggnader: Hela fritidshuset ersätts efter till exempel brand eller om ett träd faller ner på huset. Normalt ersätts inte vattenskador som uppkommit genom taket eller grunden.
  • Skydd för tomtmarken: Du kan få ersättning för vissa skador på mark, växter, staket, flaggstänger och bryggor.
  • Lösöresskydd: Skydd för dina saker som du förvarar i fritidshuset. Tänk på att om du bara har saker för cirka 40 000 kr och har en hemförsäkring på annan adress, kan det räcka med den försäkringens bortaskydd.
  • Ansvarsskydd: Den delen kan användas för att betala ersättning om du i egenskap av ägare till fritidshuset blir skadeståndsskyldig.
  • Rättsskydd – du kan få ersättning för dina kostnader för ett juridiskt ombud om du i egenskap av ägare till fritidshuset råkar i tvist med någon.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Det täcker din båtförsäkring

Oavsett storlek på din båt är det viktigt att ha en båtförsäkring tecknad. En sådan gäller bland annat vid brand, stöld eller skadegörelse. 

– Många båtförsäkringar täcker dels stöld av själva båten men också båttillbehör som har förvarats i båten, säger Gabriella Hallberg. 

Hon fortsätter: 

– Vanliga saker såsom böcker och kläder som man har med sig i båten kan i stället ersättas av hemförsäkringens bortaskydd. I båten får man inte lämna allt för dyra saker utan uppsikt. Det finns nämligen särskilda säkerhetsföreskrifter och aktsamhetskrav man måste följa i villkoren. Annars kan man bli av med ersättning eller minskad ersättning.

Andra viktiga försäkringar inför sommaren

  • Motorcykelförsäkring. Äger man en motorcykel är det lag på att ha den försäkrad. Här kan man välja mellan halv- och helförsäkring.
  • Mopedförsäkring. Enligt lag måste du alltid ha trafikförsäkring för en moped av klass I – om den inte är avställd. Även här kan man välja mellan halv- och helförsäkring.
  • Bilförsäkring. Tecknar du en bilförsäkring kan det skydda skador på bilen, som den obligatoriska trafikförsäkringen inte täcker.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu