Regeringens plan kritiseras: "Småduttande"

Marcus Alexandersson/TT

Uppdaterad 2024-01-26 | Publicerad 2024-01-25

Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Regeringen vill se över ränteavdraget för blancolån och höja bolånetaket. Förslag som tas emot med viss skepsis av experter.

– Det är för mycket småduttande. Det är svårt att se något systemtänk, säger Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid IFN.

Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att se över om bolånetaket ska höjas från 85 till 90 procent. Regeringen vill också att ränteavdraget för blancolån ska trappas ned.

Förslag som kan få effekt för unga som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, enligt Lars Calmfors.

– Det finns argument för det. Men jag är lite förvånad att man tar tag i detta nu. När det finns en utredning tillsatt om hushållens skuldsättning och amorteringskraven. De här frågorna hänger nära samman.

Utredningen om amorteringskrav tillsattes av regeringen i april förra året.

Får medhåll

Han får medhåll av Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

– I praktiken spelar nog inte det här jättestor roll. Det viktigaste är att man tittar på amorteringskraven.

Borg, likt Calmfors, säger att han kan se positiva effekter av regeringens förslag men återkommer till att det är amorteringsbiten som borde prioriteras och tas i sin helhet.

– Det skulle ha en större påverkan, säger Borg.

– Frågorna om bostadsbeskattning, ränteavdrag, bolånetak och amorteringskrav bör behandlas i ett sammanhang. Annars riskerar man att göra något utan helhetsgrepp, säger Calmfors.

Finansinspektionen vill inte kommentera frågan utan säger i en skriftlig kommentar att de ” kommer titta på den fråga som regeringen gett oss i uppdrag, så återkommer vi i februari.”

Vettigt slopa avdrag

Lena Pettersson, journalist och författare till boken ”Skuldsatt”, tycker att det är vettigt att slopa ränteavdragen för blancolån.

– De kom till för att underlätta bostadsköp. Inte för charterresor och märkesväskor, säger hon.

Höjningen av bolånetaket är möjligen något mer tveksam, tycker hon. Bolånetagare kan då låna mer på bostaden, även om de inte tar blancolån.

– Det i sig motverkar inte skuldsättning.

Fast det behövs krafttag för att komma till rätta med överskuldsättning, tycker hon. Den är ett så stort problem, och det behövs många olika åtgärder, exempelvis både bättre kreditprövning och möjlighet till preskription av skulder, enligt Lena Pettersson.

Följ ämnen i artikeln