Förslag: Garantipensionen görs om

Efter EU-domen: Kan ändras till grundpension

Uppdaterad 2020-01-24 | Publicerad 2019-12-09

Den svenska garantipensionen ser ut att byta skepnad.
Förmånen ska ersättas med grundpension, enligt ett förslag som är lämnat till regeringen.
– Garantipensionen är av central betydelse för den ekonomiska tryggheten för äldre med små marginaler, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Garantipension, det skydd som betalas ut till de med låg eller ingen pension alls, kan komma att göras om. Regeringen har nu mottagit en utredning med förslaget att de som har rätt till garantipension ska behålla motsvarande belopp, men under ett nytt namn.

Enligt svensk lag har garantipensionen betraktats som en pension och har betalats ut enligt EU-bestämmelser till de som bor inom EU.

Betraktas som minimiförmån

Men hösten 2017 slog EU-domstolen fast att den svenska garantipensionen inte är en pension i egentlig mening. Snarare en minimiförmån.

Och för att nyttja en minimiförmån, hävdade EU-domstolen, ska man vara bosatt i landet som betalar ut den.

Nu har ett förslag lämnats in till regeringen för hur Sverige ska anpassa sig till EU-domen. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger att domen har förändrat spelplanen, och att Sverige måste agera utifrån det.

– Våra svenska trygghetssystem måste fortsätta fungera och ge trygghet även när omvärlden förändras. Regeringen kommer nu att analysera utredningens förslag och slutsatser, säger han i ett pressmeddelande.

”Bibehåller ett rättvist system”

Göran Lundahl, som av regeringen fått i uppdrag att leda utredningen, menar att förslaget innebär att grundskyddet i princip kommer att vara densamma som före EU-domstolens beslut.

– Våra förslag syftar till att värna grundprinciperna bakom det nuvarande pensionssystemet, bland annat att grundskyddet i pensionssystemet ska vara till för den som har en rimlig anknytning till Sverige, och att bibehålla ett rättvist, konsekvent och långsiktigt system, säger han.

Tillsattes utredning efter EU-beslut

Beslutet från EU-domstolen skulle i första hand komma att påverka de 42 696 personerna som bor i utlandet och får garantipension från Sverige. Störst andel av dem, drygt 17 000 personer, är bosatta i Finland.

Garantipensionen görs om.

Fakta: Så funkar garantipensionen

  • Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Den baseras främst på hur stor din inkomstpension är och hur länge du bott i Sverige, men även ditt civilstånd.
  • Hur hög garantipension man får styrs av den allmänna pensionen. Maxbeloppet för ensamstående är 8 254 kronor i månaden och 7 363 för gifta.
  • Du får ingen garantipension om du:
    1. Är ensamstående och får 11 906 kronor per månad eller mer i inkomstpension före skatt.
    2. Om du är gift och får 10 553 kronor per månad eller mer före skatt. 
  • Du kan få garantipension om du bor i Sverige eller om du bor i ett annat EU-land, ett EES-land eller i Schweiz. Dock bara om du tidigare har bott i Sverige i minst tre år före 65 års ålder. Din rätt till garantipension vid bosättning inom EU/EES eller Schweiz grundar sig på en tillfällig lag som gäller under hela 2020.
  • Vad som händer från januari 2021 är under utredning.

Källa: Pensionsmyndigheten

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu