Jobba efter pensionen – så blir du en vinnare

Fyra av fem pensionärer mår bättre av att jobba extra

Efter fyra månader som pensionär tröttnade Karl Arne och sökte upp ett bemanningsföretag. ”Nu är det högsäsong för att snickra altaner”, säger han.
Foto: Henrik Brunnsgård
Efter fyra månader som pensionär tröttnade Karl Arne och sökte upp ett bemanningsföretag. ”Nu är det högsäsong för att snickra altaner”, säger han.
MIN EKONOMI

Senior arbetskraft är hetare än någonsin. Aldrig tidigare har det funnits så många uppdragsförmedlingar för äldre.

– Det är rock’n’roll. Jag kan plocka in 75 till 100 hundra man rakt av, säger Anders Brorström på Veteranpoolen i Göteborg.

Marknaden för billig senior arbetskraft har exploderat och det råder huggsexa mellan de bemannigsföretag som riktat in sig på äldre. Veteranpoolen med sammanlagt runt 10  000 ­inskrivna runt om i Sverige är störst i branschen. Enbart förra månaden hade de 2 150 personer i arbete.

– Det är ju en attraktiv lösning för båda parter. Kunden får ­erfaren personal som kan hoppa in med kort varsel medan ­arbetstagaren får jobba precis som de vill, mycket, litet, vissa dagar, tider eller tid på året, ­påpekar Anders Brorström, en av många som valt att bli franchise­tagare i ett av bolagen.

Hög efterfrågan

Han har sitt kontor i Göteborg med cirka 300 personer i åldern 60 till 83 år på sin lista.

– Det är klart man anpassar uppdragen efter person. Det är ju vi som avgör vem som är bäst lämpad och är man över 80 är det självklart man får ta det lite lugnare, säger han och tillägger att trivseln är viktig för att få de äldre att stanna kvar.

Efterfrågan är hög. Med lägre arbetsgivaravgift för pensionärer blir de billig arbetskraft som gärna tar tillfälliga uppdrag och kan täcka upp vid sjukdom, semester och produktions­toppar. Antalet rut- och rotuppdrag ökar dessutom stadigt.

Samtidigt är tillgången ­begränsad. Alla pensionärer kan eller vill inte jobba. Många känner sig klara. De har jobbat hårt hela livet och orkar helt ­enkelt inte.

– Det är mycket gullande. De allra flesta äldre som hör av sig gör det inte för pengarna, utan för det sociala. Det är viktigt att känna sig behövd, efterfrågad, säger Anders Brorström.

Med tanke på rådande arbetslöshet låter det här kanske ­märkligt.

Forskarna förklarar fenomenet med att pensionärerna ­befinner sig på en annan planhalva. De är helt enkelt inte ute ­efter de jobb som kan vara ­intressanta för yngre eller ­arbetslösa som vill in på arbetsmarknaden.

Hotar inte ungas jobb

Enligt Anders Forslund, professor i nationalekonomi, är det dessutom så att ju fler äldre som arbetar, desto fler arbeten ­skapas på andra håll. I en rapport för studieförbundet SNS visar han flera exempel på att ökat ­arbetsutbud historiskt sett går hand i hand med ökad sysselsättning och slår fast att det inte finns några belägg för att ett längre ­arbetsliv hotar ungdomars möjlighet till jobb.

Kent Arne tröttnade på att vara ledig

Kent Arne, 67, såg framför sig hur han skulle få mer tid för sig själv, barnbarnen och härliga husvagnsresor. Inget blev som han tänkt sig.

– Efter fyra månader fick jag spader och började jobba igen.

Kent Arne är ett typexempel på de seniorer bemanningsbranschen lockar till sig enligt en rikstäckande undersökning. Efter 48 år på samma företag tyckte han att det fick vara nog och föreslog att en yngre förmåga skulle skolas in för att kunna ta över som logistikchef.

– Jag hade jobbat så länge och fick ett jättebra avgångsvederlag så jag kunde gå i förtid, ­berättar Kent Arne som då var 63 år.

En framtid i full frihet hägrade. Det var så mycket han ville göra.

– Det löser sig, tänkte jag. Allt ­löser sig, men det gjorde det inte, konstaterar han.

”Bara varit positivt”

Han lämnade jobbet i juni 2013. När sommaren var slut och hustrun började jobba efter sin semester blev det väldigt tomt och tråkigt hemma. Till en början gick han upp och åt frukost med henne, men sen fanns inte så mycket att göra.

– Jag städade lägenheten, sen tog jag spårvagnen ner till stan och gick runt. Det blev inte alls som jag tänkt, säger han och tillägger att barn­barnen också växer:

– De har sitt och det är ju inte ­roligt att åka husvagnen själv … I oktober sa min fru att jag måste hitta på något och tipsade om pensionärspoolen.

Där fick han extra jobb på direkten.

– Det har bara varit positivt. Helt underbart, trevliga människor överallt och vi jobbar helt på egna ­villkor. Regnar det en dag, stannar vi hemma, säger Kent Arne som ofta jobbar 100-110 timmar i månaden.

– Det kan bli lite mycket ibland, men det är ju så kul! Och sedan fyller jag ju på pensionen varje gång jag jobbar, på­pekar han.

Förra året blev det ett tillskott på 120  000 kronor före skatt.

Det sociala viktigt

Fyra av fem pensionärer som fortsatt jobba upplever ökat välmående enligt en enkät gjord av Veteranpoolen. ­Vanligaste anledningen att de fortsatt jobba är just att man ­saknar den sociala biten, liksom möjligheten att få lite extra pengar. ­Resultaten stöds av internationell forskning:

– Incitamenten för att jobba längre är bland annat god hälsa, finansiell vinning, flexibla arbetsförhållanden och stimulerande utmaningar, säger professor Anita Björklund på Hälsohögskolan i Jönköping i en kommentar.

Studier visar att både det fysiska och psykiska välmåendet ökar i hög grad hos de pensionärer som orkar hålla igång och jobba.
Foto: Johnér
Studier visar att både det fysiska och psykiska välmåendet ökar i hög grad hos de pensionärer som orkar hålla igång och jobba.

Så funkar det – och så påverkas din pension av att jobba

Tidpunkten för när du börjar plocka ut din pension påverkar din ekonomi resten av livet.

–  Ju längre du väntar, desto högre blir den, säger Dan Adolphson på AMF pension men tillägger att det finns undantag: Garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd ska alltid ska tas ut direkt.

De enda som inte tjänar på att vänta med att ta ut sina pensionspengar är de som har så låg pension att de får garantipension, ­bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd.

– De ska absolut plocka ut sina pengar så fort de kan, annars ­fryser de inne, förklarar Dan Adolphson som är trygghets­ekonom på AMF pension.

Alla andra tjänar på att skjuta upp pensionen.

– Har man kraften, orken och lusten att jobba lite till väntar en högre pension. Det kan handla om en eller två tusenlappar mer i månaden, säger han.

Tyvärr känner sig många tvingade att gå i pension i förtid. En av tio i åldern 55+ har blivit uppmanade att ta förtidspension, trots att de själva inte vill. I de flesta fall är det arbetsgivaren som trycker på, visar en undersökning från AMF/Demoskop.

– Det är problematiskt när de flesta ­behöver jobba längre än till 65 år för att få ut en pension som motsvarar det tidigare generationer fått, säger Dan Josephson.

Stor vinst

Samtidigt ökar efterfrågan på arbetsföra seniorer inom bemanningsbranschen.

– Vi håller på att få en mjukare avtrappning från arbetslivet över lag, där många väljer att gå ner i arbetstid och bara ta ut en del av pensionen. Får man inte den chansen är de här uppdragsförmedlingarna väldigt tilltalande, påpekar han.

Vinsten är stor.

Från och med det år man fyller 66 år får du dubbla jobbskatte­avdrag.

– Du får helt enkelt behålla mer av din lön, förklarar Dan Josephson.

Dels är det grundavdraget du får göra större, dels är skatten på din inkomst betydligt lägre. Tjänar du exempelvis upp till 196  000 kronor på ett år är skatten bara 8 procent. Störst positiv effekt får de med en månadsinkomst på cirka 15  000 kronor.

Tänk på gränsen

Därefter ökar skatten successivt ju högre lön du har, precis som för alla andra.

– Har du både lön och pension gäller det att se upp så att du inte kommer över gränsen för den statliga inkomstskatten. Då är det bättre att pausa pensionen, säger han.

Det många inte vet är att tjänstepensionen inte går att pausa. Den dag du börjar ta ut din tjänstepension kommer den att löpa på enligt gällande villkor.

– De som jobbar deltid eller enstaka timmar och behöver komplettera med sina pensionspengar ska alltid ta ut den allmänna pensionen i första hand, säger Dan Josephson.

Fylls på för varje timme

Den allmänna pensionen kan du ta ut lite som du vill, pausa helt ett tag eller ändra utbetalningstakt efter behov. Tar du ut 100 procent när du slutar jobba kan du när som helst ändra till att ta ut till exempel 75 eller bara 10 procent.

Den fylls dessutom på för varje extra timme du jobbar.

FAKTA

Vill du jobba efter 65? Tänk på det här!

Alla har rätt att jobba tills de fyller 67 år. Vill du vara kvar längre ska du prata med din arbetsgivare. Glöm inte att fråga om din tjänstepension. Många arbets­givare slutar ­betala till tjänstepensionen när du fyllt 65 år, trots att du fortsätter jobba. Du kanske kan få högre lön so m ­kompensation?

Byter du jobb eller kanske börjar på ett bemanningsföretag är det mindre troligt att du får tjänstepension. Däremot fylls den allmänna pensionen alltid på vilket jobb du än tar.

Har du så låg lön att du har rätt till garantipension bör du ansöka om att börja få den direkt när du fyller 65 år. Du kan ändå jobba vidare för att dryga ut hushållskassan.

Behöver du inte hela månadsbeloppet kan du ansöka om att ta ut en mindre del. Det tjänar du på.

Håll reda på hur mycket pengar du får ut totalt sett, lön + pension, så att du inte kommer över skiktgränsen för den statliga skatt som gäller de som fyllt 65 år, det vill säga: 478 100 kronor (cirka 39 800 kronor i månaden).

Har du tjänstepension får du oftast ett brev med preliminära uppgifter månaderna innan du fyller 65 år. 

Vissa tjänstepensioner måste du själv ansöka om att få ut. Andra betalas ut automatiskt från den månad du fyller 65 år. Ta reda på vad som gäller för just dig. Vill du skjuta upp din utbetalning eller bara ta ut en del av tjänstepensionen måste du i de flesta fall meddela ditt pensionsbolag i god tid före 65 årsdagen. Sen går den inte att stoppa.

Tänk noga igenom hur du vill ta ut tjänstepensionen, som ett högre belopp under en kort period eller ett lägre belopp under längre tid. Ditt val går inte att ändra när pengarna börjar betalas ut.

FAKTA

Här kan du jobba som pensionär

Femtiofemplus
Jiro Pro
Veteranpoolen
Alltjänstpoolen
Pensionärspoolen
Seniorkraft