Här svettas låntagare över 91 procents ränta

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2023-04-30

En bild på fotbollsstjärnan Lionel Messi vid ett växlingskontor i Buenos Aires.

Svettas du över höga räntekostnader?

Skänk då en tanke åt bostadsrättsinnehavare i Argentina.

De genomlider nu en styrränta på 91 procent och överhängande risk för att landet ska tvingas till valutadevalvering.

Invånarna i Argentina är minst sagt luttrade när det gäller ekonomiska krisperioder, nu upplever man dock ett läge som även med argentinska mått är extremt besvärande.

När den svenska Riksbanken och riksbankschefen Erik Thedéen ifrågasattes för att höja styrränta med 50 punkter till 3,50 procent i veckan så hade nog låntagare i Buenos Aires eller andra argentinska städer tagit emot ett sådant besked med glädje.

Där höjde nämligen Riksbankens motsvarighet i veckan styrräntan med tio procentenheter till svindlande 91 procent att jämföra med 47 procent för ett år sedan.

Detta samtidigt som inflationen i mars låg på 104,3 procent, den högsta siffran på över 30 år.

Situationen har fått den argentinska valutan peson att rasa i värde gentemot den amerikanska dollarn. Nyhetsbyrån Bloomberg beskriver nu hur restaurangägare i centrala Buenos Aires helt slutat att skriva priserna på menyer. Detta utifrån att priserna ändras i sådan rasande fart.

Det går inte som en dans, i alla fall inte för Argentinas ekonomi. Två tangoartister uppträder för turister i Buenos Aires.

Ekonomisk härdsmälta

Samtidigt tvingas argentinare som vill handla med fysiska sedlar gå runt med enorma sedelbuntar då sedeln med högsta valör numera bara är värd två dollar jämfört med 21 dollar fyra år tillbaka i tiden.

Den ekonomiska härdsmältan som landet upplever har samtidigt förvärrats ytterligare av en svår torka som drabbat landets jordbruk, traditionellt sett den viktigaste exportsektorn för den sydamerikanska nationen.

Läget bedöms nu så pass allvarligt att hotet om en devalvering av peson kan vara på väg att bli verklighet, något som president Alberto Fernandez personligen sagt aldrig kommer att ske.

– Allting handlar nu om hur snabbt saker och ting förändras. Marknaden har insett att de åtgärder som gjorts för att stävja inflationen inte har varit tillräckliga, säger Fabricio Gatti, kapitalförvaltare vid Novus Asset Management till Bloomberg.

Den senaste marknadsoron grundar sig i att ny data visar på en rusande inflation i allt högre takt än vad tidigare förutspåtts. Det har fått devalveringsryktena att ta fart igen och en marknadsflykt från peson. Situationen har bedömts så pass allvarlig att finansministern Sergio Massa tvingats gå ut och och dementera att en devalvering skulle vara aktuell.

Ny oro

Allt detta har också gett oro för att Internationella valutafonden ska stoppa de utbetalningar på 3,9 miljarder dollar som är planerade enligt tidigare avtal.

President Alberto Fernandez får därmed bära hundhuvudet för situationen, dock inte i höst. Fernandez har nämligen meddelat att han inte kommer att kandidera för ytterligare en period och en sak står klart i kaoset – hans efterträdare kommer inte att sakna utmaningar.

Följ ämnen i artikeln