Precis blivit sambo? Så kan ni tänka kring ekonomin!

Publicerad 2024-02-19

Artikeln innehåller annonslänkar

Vilken lycka! Du och din käresta ska äntligen flytta ihop.

Middagar, skratt och gemenskap kommer fylla vardagen. Men hur tacklar man egentligen det svårare, men ack så viktiga, ämnet ekonomin?

Vi har pratat med Claudia Wörmann som ger sina tips på hur ni kan tänka.

Dubbla inkomster kan tänkas underlätta vardagen i vårt svåra ekonomiska klimat. Men med dubbla framtidsvisioner, fler magar som ska mättas och olika sparmål kan det bli klurigt.

– Är man van vid att associera ekonomi till konflikter kan det kännas väldigt laddat att prata ekonomi med sin partner, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

ANNONS

Hon menar dock att det finns väldigt mycket att vinna på att ta upp detta känsliga ämne tidigt i relationen. Förutom att hitta en bra fördelning av hur utgifterna ska hanteras efter olika inkomster är det viktigt att prata om mål och prioriteringar tidigt så att det inte kommer som en chock tidigare.

Nedan berättar hon om tre vanliga upplägg för par – se vilket som passar er relation bäst!

Gemensam ekonomi

– En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande, beskriver Claudia Wörmann.

Inte bara inkomsterna betraktas som gemensamma, utan alla utgifter och sparanden bör även has med i ekvationen.

– Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre, menar Claudia Wörmann.

Här är det även viktigt att se över era nya gemensamma utgifter.

– Förhandla räntan på bolån, kolla igenom försäkringar och abonnemang. Det är även minst lika viktigt att se över formen för sparandet. Att ha kvar det som eventuellt blir över, på ett lönekonto utan ränta, är som att tacka nej till pengar, säger hon.

ANNONS

Delvis gemensam ekonomi

Man kan även ha en delvis gemensam ekonomi där exempel kan innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över.

– Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan, beskriver Claudia Wörmann.

Det viktigaste om vi vill ha denna typ av gemensamma ekonomi är att diskutera kring och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter.

Separat ekonomi

– Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda, menar Claudia Wörmann.

Upplägget kan vara så att boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas på och betalas gemensamt, medan resterande utgifter sköts separat.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ingenting är spikat i sten. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn i hur ni vill lägga upp er gemensamma ekonomi. Funkar inte en separat ekonomi för er? Testa då ett annat upplägg nästkommande månad!

Publisert: