Så skyddar du dig mot bostadskraschen

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2017-09-06

Bostadsmarknaden har börjat svalna av och räntehöjningar lurar runt hörnet. Risken för en priskrasch växer.
Men det finns sätt att skydda sig – genom att skaffa sig en ”bokraschkudde”.
– Du som börjar förbereda dig nu kommer att tåla en eventuell priskrasch, säger Claes Hemberg på Avanza.

Riskerna på bostadsmarknaden är stora.

Bostadspriserna har på sina håll börjat plana ut, och marknaden kyls ner av en våg av nybyggnation. Nästa år förväntas dessutom Riksbanken börja höja räntan - något som kan bli en tuff smäll för rekordbelånade bolånetagare.

Priskrasch eller pyspunka?

Allt är som upplagt för en priskrasch, menar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– En liten räntehöjning skulle slå hårt. Idag betalar snittsvensken 32 000 kronor om året i boränta. Om några år kan det vara 62 000 kronor. Då finns inga pengar kvar till mat och kläder. Stigande räntor kan starta en lågkonjunktur, säger han.

Även Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, ser risker med dagens situation. Men hon tror snarare på att prisökningarna tar en paus, än att marknaden kraschar.

– Det måste tillkomma mer än räntehöjningar, som ett börsfall och stigande arbetslöshet, som gör att många tvingar sälja sina bostäder samtidigt. Så ser det inte ut i våra konjunkturbedömningar. Men ingen vet om och när ett eventuellt prisfall inträffar, därför är det viktigt för bostadsägare att ha koll på sin ekonomi.

”Bli kär snabbt!”

Claes Hemberg menar att bolånetagare måste räkna med att priserna kan falla med 30–40 procent.

– 1992 föll de till hälften, eller med 60 procent i vissa områden. Jag tror inte att banken kommer att jaga varje bolånetagare om priserna faller, men det gäller att man inte behöver skilja sig samtidigt, eller flytta någon annanstans. Är man sambo är man bättre rustad än som singel. Annars får man se till att bli kär snabbt! säger han halvt på skämt.

Han anser att de som köpt dyrt de senaste åren och har små marginaler kan behöva fundera på att flytta till något billigare redan idag. Ingela Gabrielsson ger samma råd.

Rådet: Flytta till billigare bostad

– Det bästa man kan göra om man inser att man sitter illa till är att flytta till en billigare bostad. Det är väldigt klokt att göra i god tid. Någon kanske måste ta första steget att flytta från Vasastan i Stockholm, eller motsvarande i andra städer, säger hon.

Andra uppmaningar är att amortera mer, och att fundera på att binda delar av sitt bolån för att skydda sig mot stigande räntor.

Det avråder däremot Claes Hemberg från.

– Du betalar 14 000 kronor mer om året på ett vanligt bolån om du binder i två år jämfört med att ha rörligt. Lägg hellre pengarna på ett sparkonto som en buffert mot kommande räntehöjningar, säger han.

Redan nu ska man skaffa sig en ”bokraschkudde” för att rusta sig för framtiden, anser Claes Hemberg.

  1. Pruta på bolånet
    Genom att pruta ner bolånet går det att få loss 15 - 20 000 kronor om året, menar han.
    – Låt bolånebanken bygga upp din bolånekudde.
  2. Låna inte mer pengar
  3. Köp inte större
    – Vänta för guds skull. Man kan bo trångt ett tag till, även om man får barn.
  4. Höj din mentala ränta
    Räkna på hur mycket du skulle betala om räntan var 3 eller 5 procent. Höj sedan din ”mentala” ränta med 0,5 procent till att börja med.
    – Om du idag har 1,5 procent, höj den till 2. Lägg undan de pengarna och anpassa ditt liv därefter. Om ett år kan du höja med 0,5 procent till.

– Du som börjar förbereda dig nu kommer att tåla en eventuell priskrasch, medan du som hoppas att den inte kommer får det det jobbigt, säger Claes Hemberg.

Och skulle hans profetia slå fel har du sparade pengar som du kan göra något annat med om några år, tillägger han.

– Du kommer i så fall ha ett bra sparande som du kan använda till något roligt. Kraschkudden kan bli en ”kulkudde”.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu