Så pressar du ner ditt elpris

Uppdaterad 2020-01-21 | Publicerad 2017-06-08

Allt fler väljer att byta elleverantör. Och det går att spara en hel del pengar på att välja rätt.
Sämst är att inte välja alls – och anvisas ett onödigt dyrt avtal.
– Då har man verkligen gjort bort sig, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund.

Fler och fler hushåll väljer att byta elhandelsbolag. Under perioden juli 2016 – juni 2017 var det knappt 466 000 hushållskunder som gick över till en ny elleverantör. Det är en ökning med nästan fyra procent jämfört med samma period föregående år, visar SCB:s statistik.

Kan spara 1 600 kronor om året

Och det går att spara pengar varje år på att välja rätt elhandelsbolag. För en småhusägare som förbrukar 20 000 kWh om året kan det skilja 1 600 kronor årligen mellan det bästa och sämsta rörliga avtalen, visar en undersökning från Villaägarnas riksförbund.

Men allra viktigast är att göra ett aktivt val, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

– Det är bättre att välja en dålig elhandlare än att inte välja alls. Annars får du ett anvisat avtal som ofta är 30–50 procent dyrare än ett rörligt avtal. Då har man verkligen gjort bort sig, säger han.

Rörligt eller bundet?

Huruvida man ska binda sitt avtal eller inte bör baseras på vilken risk man är beredd att ta, eftersom elpriserna kan variera under olika delar av året.

– Ett fast pris kan ses som en försäkring och en trygghet i att veta vad som komma skall. Men bolagen bakar in en extra premie för den försäkringen i de fasta priserna. Om man inte mår dåligt av att leva med lite risk, och kan hantera svängningar i sin privatekonomi, sparar man över tid pengar på att välja rörliga avtal, säger Jakob Eliasson.

Strategin att binda och låsa upp sitt elavtal vissa tidpunkter på året tror han inte på.

– Varken du eller elhandlaren kan veta hur elpriset kommer att utveckla sig. Men all spekulation kring att binda en viss tid på året förutsätter att elhandlarna inte har koll på läget, vilket inte är fallet. De lever på det här, säger han.

Se upp för kampanjerbjudanden

En sak att se upp med när du byter elhandelsföretag är eventuella kampanjerbjudanden.

– Det ska man vara vaksam på. De kan gälla tre eller sex månader, och sedan ändras villkoren, säger Jakob Eliasson.

Tänk på det här när du byter:

  • Innan du byter elhandelsföretag måste du undersöka bindnings- och uppsägningstid för ditt nuvarande elhandelsavtal. Om du byter elhandelsföretag innan bindnings- eller uppsägningstiden har löpt ut kan du riskera att få betala en lösenavgift.
  • Du kan inte byta elnätsföretag.
  • Jämför elpriser och villkor på elpriskollen.se
  • Fråga alltid efter jämförpris. Då vet du att allt ingår.
  • Se till att du får en skriftlig bekräftelse på det nya avtalet där startdatum, pris/prisvillkor samt bindnings- och uppsägningstid står angivet.
  • Om du ingår avtal på distans eller utanför affärslokal har du ångerrätt i 14 dagar. Om elhandelsföretaget tillämpar de allmänna avtalsvillkorenbörjar ångerfristen vid distansavtal löpa först den dag konsumenten får en bekräftelse på avtalet med skriftlig information om ångerrätten.
  • Den elhandlare du vill ingå avtal med behöver ofta en månad för att genomföra bytet.
  • Det är elhandelsföretagets ansvar att anmäla bytet till ditt elnätsföretag i sådan tid att leveransen kan starta på avtalat datum.
  • Det är elnätsföretagets ansvar att läsa av elmätaren och meddela din mätarställning till din nya elhandlare.

Källa: Hallå Konsument

Följ ämnen i artikeln