Då blir bostadslånen dyrare

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2021-05-25

SBAB spår att reporäntan höjs redan våren 2023. Arkivbild.

Räkna med dyrare bostadslån redan våren 2023 – i alla fall enligt statliga SBAB. Då tror man nämligen att Riksbanken höjer reporäntan.

Den utdragna perioden med extremt låga bundna boräntor är snart slut, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

"Uppgången i de globala långräntorna drar med sig de längre bundna boräntorna upp i Sverige. Vår bedömning är nu att den femåriga boräntan successivt stiger med drygt en procentenhet fram till januari 2024", skriver han i ett pressmeddelande.

SBAB:s boränteprognos görs då man bedömer att inflationen nu är på väg upp snabbare mot inflationsmålet än vad man tidigare trott.

Den rörliga boräntan väntas i prognosen stiga svagt till 1,6 procent till januari 2023 och sedan till 2,2 procent till januari 2024.

"Vår bedömning är att Riksbanken kan komma att höja reporäntan nästan ett år tidigare än vad de själva indikerat", säger Robert Boije.

Fler tar höjd för höjda räntor

Flera bolånetagare börjar nu också ta höjd för kommande ränteförändringar enligt SBAB.

"Andelen nya och omförhandlade bolån som väljs med bunden boränta har inte varit så hög sedan hösten 2007", säger Robert Boije.

Storbanken Nordea kom med sin senaste konjunkturprognos för ett par veckor sedan. Den sträcker sig fram till och med 2022 och chefsanalytikern Torbjörn Isaksson betonar utmaningarna att titta så långt fram i tiden som 2024. I nutid ser man dock inga som helst tecken på att Riksbanken ska ändra hållning utifrån att inflationen är på väg uppåt.

– Just nu finns en osäkerhet kring inflationen utifrån råvarupriser och transportkostnader globalt har gått upp mycket och man undrar hur mycket det spiller över på svensk inflation. Vi tror dock att det kommer att ske till en mindre del och det kommer inte räcka för att nå upp till Riksbankens inflationsmål, säger han till TT.

Speciella omständigheter

Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent och även om inflationen i april översteg den siffran finns det inget som talar för att så ska ske under en längre period. Dessutom har exempelvis vice riksbankschefen Per Jansson vid ett flertal tillfällen påpekat att Riksbanken kan tolerera en inflation på tre procent under en längre tid givet de speciella omständigheterna.

– Sammantaget så är inflationen en utmaning för Riksbanken och det ser inte ut som att den ska nå till de nivåerna att de ska ändra den penningpolitiska inriktningen. Sedan kan Riksbanken naturligtvis resonera på ett helt annat sätt men inte heller det ser vi några tecken på, säger Torbjörn Isaksson.

Följ ämnen i artikeln