Skräckindex på börsen är rekordlågt

Uppdaterad 2017-05-19 | Publicerad 2017-05-16

Stockholmsbörsen går som tåget.

Samtidigt är skräckindexet på rekordlåga nivåer – vilket skapar oro:

– Det kan säkert hända någonting, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

I slutet av april slog Stockholmsbörsen rekord på rekord och för några dagar sedan noterades börsens så kallade skräckindex, volatilitetsindex Vix, på en rekordlåg nivå.

Det är egentligen bra siffror men de skapar oro. Det har nämligen bara hänt vid ett fåtal tillfällen tidigare, bland annat året före finanskrisen 2008.

Kan snabbt vända

Vix låg i fredags på 10,1. I dag ligger skräckindexet precis ovanför 10. Det näst lägsta värdet på tio år.

Vix mellan 20014 och idag.

När Vix är lågt anses det signalera att oron för att volatiliteten på börsmarknaden är för låg. Volatilitet beskriver hur mycket priset på en finansiell tillgång svänger och varierar. Ju mer tillgångens värde rör sig upp och ner desto högre volatilitet har tillgången.

– Det har sina lugna perioder då alla tycker att det är lugnt och fint. Sen tycker någon att det inte är lugnt längre. Nu är det lugnt och man ligger tillbakalutad. Det är då överraskningarna kommer. Det kan säkert hända något, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Just nu är det nämligen otroligt låga svängningarna på börsen.

– Det är ett tecken på att det går åt rätt håll. Världsekonomin går lugnt.

”Vaggas in i belåtenhet”

Men frågan är alltid vad som får skräckindexet att slå i taket nästa gång.

– Det kan vara politiska händelser som rör Kina, Nordkorea eller Trump, eller en ekonomisk sak som att man höjer räntan för snabbt, en bostadskrasch eller oron på börsen.

Enligt Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, är det inte en riskfri miljö som råder.

– Det har det inte varit på länge, säger hon till Svd.

En av tillfällena som Vix-index varit under 10 var 2006 – åren före den stora finanskrisen. Under hösten 2008 när krisen var ett faktum nådde index den rekordhöga nivån på drygt 75.

– Ett Vix-index på den här nivån reflekterar inte den osäkerhet som finns. Jag tycker inte att det känns helt rätt, säger Anna Breman till Svd.

Hon får medhåll av Michael Purves, global chefsstrateg på mäklarbyrån Weeden & Co, som varnar för det låga skräckindexet.

– Det är en påminnelse om att vi ofta vaggas in i belåtenhet precis innan vi chockas av hur förrädiskt allting egentligen är, säger han till nyhetsbyrån Bloomberg.