Nu är det stopp för din stora återbäring

Skatteverket ändrar sina rutiner • Tips inför deklarationen

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2019-03-26

Aldrig kommer så många att få tillbaka så mycket så tidigt som i år.
Men sedan är det slut på skatteåterbäringarna.
– Det här kommer att bli sista året för många, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Enligt de preliminära ­beräkningarna kommer drygt 5 miljoner svenskar att få tillbaka 36 miljarder kronor efter årets deklaration. Det är ungefär så det har sett ut de senaste åren.

– Egentligen är det ganska orimligt att vi inte fixat ­rutinerna bättre än att så många ska ha pengar till­baka. På samma sätt är det orimligt att de ska ligga ute med de här pengarna, säger deklarationsexperten Johan Schauman.

Nytt sätt att rapportera

Arbetsgivarna har hittills rapporterat lön och skatt som en klumpsumma för hela personalen. Men sedan årsskiftet måste det göras på individnivå varje månad.

– Det innebär att man kommer att kunna se sina inkomster men också räkna på hur man ligger till löpande under inkomståret så att det inte blir någon överraskning hur skatteutfallet blir, säger Johan Schauman.

– Vill man göra en korrigering, om man inte vill ­låna ut sina pengar till staten utan ränta, då kan man fixa det.

I dag är det bara 100 000 personer som begär jämkning. Med det nya systemet väntas det bli betydligt fler.

Ett precisare system

På sikt ska det här bidra till mer precision i skatte­uttaget.

– Vi kommer också att lansera en bostadstjänst där man ska kunna göra sin redovisning och beräkning av vad skatten blir redan samma år som man säljer bostaden.

Skatteverket vill även att bankerna varje månad ska lämna kontrolluppgifter om bland annat räntebetalningar och utdelningar.

Den i särklass vanligaste frågan till skatteupplysningen gäller utbetalningen av skattepengarna.

Uppsnabbad process

Förra året gjordes de första utbetalningarna redan i april. Då gällde det bara personer som deklarerat elektroniskt utan ändringar och förutsatte att man hade en elektronisk brevlåda samt anmält ett utbetalningskonto till Skatte­verket.

– I år har vi rensat bland villkoren och tagit bort kravet på digital brevlåda och kravet på att anmäla konto för att få pengarna i april.

Det innebär att fler än ­någonsin kommer att kunna få sina pengar före påsk.

Över huvud taget är hela deklarationsprocessen upp­snabbad. I år kommer även de som deklarerat på pappersblankett att få ­sina pengar i juni.

Tio nyheter och tips inför deklarationen:

  1. Reseavdraget. Nästan en miljon personer yrkar ­avdrag för sina resor till och från jobbet, men långt ifrån alla be­viljas det. Samtidigt miss­tänker Skatteverket att det finns många som faktiskt har rätt till rese­avdrag men som av olika skäl missar det. På Skatteverkets sajt finns numera en beräkningstjänst för att enkelt kolla om man har rätt till reseavdrag. Det är ­bara att fylla i restid, transportmedel och några andra para­metrar så ­sköter systemet resten.
  2. Swisha. Nytt för i år är att man kan betala in pengar till sitt skattekonto genom den elektroniska betalningstjänsten Swish. Man kan max betala 15 000 kronor per dygn.
  3. Jämka. Den som tidigare haft en stående skattejämkning behöver från och med i år göra en ny ansökan varje år. Jämkningen gäller från och med den dag då Skatteverket tagit beslut.
  4. Arbetskläder. Yrkas av mindre än en procent av skattebetalarna. Det är egent­ligen bara kostnader för utpräglade och helt jobbrelaterade skyddskläder som är avdragsgilla. För kläder som även går att använda utanför jobbet ­beviljas inga avdrag.
  5. Pension. Som pensionär blir deklarationen ofta lite krångligare än under ­yrkeslivet eftersom man får pengar från flera håll. Den allmänna pensionen utbetalas av Pensionsmyndigheten som drar skatt enligt skattetabellen. Bolagen som ­betalar ut tjänstepensionen har hittills dragit en preliminär skatt på 30 procent, vilket i många fall varit för lite. Det har gjort att många pensionärer varje år får betala kvarskatt. Från och med inkomståret 2019 ändras detta så att skatten dras individuellt, men även det kan leda till ett ­lite felaktigt preliminärt skatteuttag. På Skatteverkets sajt kan man själv räkna ut det korrekta skatteuttaget och begära jämkning.
  6. Servicekontor. Skatte­verket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har 103 gemensamma service­kontor runt om i landet. Där kan den som saknar tillgång till Inter­net få hjälp med skattefrågor.
  7. Bostadförsäljning. På Skatteverkets sajt finns en tjänst där man kan räkna ut eventuella avdrag för förändringsarbeten. Tjänsten gäller enbart för bostäder sålda under 2019.
  8. Ändringar. Den som vill göra ändringar eller tillägg i sin deklaration kan göra det i Skatteverkets e-tjänst eller via den vanliga pappersblanketten. Den som bara gör rese­avdrag kan även deklarera via Skatteverkets mobilapp. För den som bara vill godkänna deklarationen utan ändringar räcker det med ett sms eller telefonsamtal.
  9. Komplettering. Det går att komma med ändringar även efter att man godkänt eller lämnat in sin deklaration. Det är bara att logga in på skatteverkets e-tjänst och göra ändringen och godkänna ­deklarationen på nytt.
  10. Koderna. Den som saknar Bank-id eller ­annan e-legitimation kan ändå deklarera elektroniskt genom att signera med de ­koder som står på deklarationsblanketten.

Viktiga datum för skatteåterbäring:

  • 2 april: Sista dag att deklarera elektroniskt för att få tidig skatteåterbäring.
  • 12 april: Skatteåterbäringen betalas ut till de som ­deklarerat elektroniskt utan ändringar eller tillägg.
  • 2 maj: Sista dagen att deklarera.
  • 7 juni: Skatteåterbäring till dem som dekla­rerat med pappersblankett.