Bonden Roberths miljonförlust efter översvämningen: ”Riktigt jävla illa”

Publicerad 2023-09-05

SALA. Helgens skyfall över området runt Västerås har drabbat traktens bönder hårt.

För bonden Roberth Kihlin har två års vinst regnat bort.

– Det är piss, skit och senapsgas, säger han.

Helgens översvämningar drabbade Mellansverige hårt.

Sala kommun gick upp i stabsläge, Västerås räddningstjänst beställde in 500 meter översvämningsbarriärer för att förhindra vattenskador på bostäder och mark medan risk för jordskred gällde längs Svartån. I koloniområdet runt Biskopsängen stod ett sextiotal hus under vatten och riskerade att flyta ut i Svartån.

Än är inte faran över. SMHI:s röda varning för höga flöden i Svartån har förlängts tillsvidare.

Under försommaren var situationen omvänd men lika problematisk för bönderna. Då rådde extremtorka som ledde till liten eller helt utebliven skörd för bönder på Öland och i södra Sverige. Bönderna larmade då om att djuren kan behövas slaktas i förtid för att spannmålslagret inte skulle räcka till.

Översvämningarna efter helgens regn kommer påverka marken i flera år framöver, enligt bonden Roberth Kihlin.

”Vår egen plånbok som tar smällen”

Nu råder samma situation, fast på grund av vattnet från helgens regnmassor.

– Allt du ser här är bara skit, säger Roberth Kihlin, bonde och styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund Mälardalen, medan han pekar ut över en vattenfylld kornåker.

Roberth Kihlin uppskattar att omkring 400 hektar mark svämmat över i trakten kring Sala.

Helgens skyfall över området har skapat vidsträckta vattentäcka landskap där gulfärgade spannmålsåkrar normalt sett dominerar. Här odlas vete, raps, korn till maltwhiskey och havre. Normalt sett hade de drygt hundra bönderna som verkar i det översvämmade området nu varit mitt uppe i

tröskningenTröskning är frigörande och rensning av främst frö och sädeskärnor från skal, vanligen av odlade växter, för hand eller med olika typer av maskiner. Källa: Nationalencyklopedin av spannmålet för att säkra höstens skörd.

– Vid den här tiden skulle det mesta vara tröskat och höstsådden i full gång. Halmen och spannmålet skulle ligga under tak och det mesta av djurböndernas foder skördad, säger han.

Roberth berättar att det kommer ta flera veckor innan vattnet sjunker undan. Minst två års vinst har regnat bort i helgen, uppskattar han.

– Försäkring finns inte för det här, det är bara att glömma. Det är vår egen plånbok som tar smällen, säger Roberth.

Vanligtvis täcks åkrarna av gult spannmål.

Ansträngd situation

Situationen är ansträngd för bönderna. Kriget i Ukraina har, förutom höjd inflation och ökade räntor, stegrat kostnaden för gödning med högre priser på bland annat diesel, el och gas. Roberth säger att han just återhämtat sig efter skogsbrandssommaren 2018 och tagit sig igenom vårens torka.

– Vi har aldrig odlat fram en så dyr gröda som i år. Fram till 2021 så kostade grödan, med alla insatsvaror inräknat, ungefär 10 000 kronor per hektar, nu ligger den på 15 000 per hektar, säger han.

Bara kring området vi blickar över ligger omkring 400 hektar mark under vatten. Men än är det för tidigt att säga hur stor skadan är. Roberth uppskattar att det rör sig om minst ett hundratal bönder som drabbats.

– Om man drar en linje från Enköping upp till Heby, lite mot Gysinge och södra Dalarna, hela Västmanland bort mot Närke-kanten får vi en bra uppskattning på hur stort område som påverkats.

Alla sätt är bra utom de dåliga. Bilden är från Saladamm utanför Sala.

Kan behöva slakta djur i förtid

För Roberths del är säkringen av foder till hans djur den största farhågan. Skörden av fodret står på åkern, men den är för blöt för att köra hem.

– Vi har en fin skörd gräs för djuren som står på våra åkrar, men som nu börjat ruttna underifrån eftersom inget syre kommer in i botten, säger han.

– Dessutom är marken fortfarande för blöt för att kunna skörda djurens nödvändiga vinterfoder.

Om inte Roberth får fram fodret i tid kan det innebära att djuren måste slaktas. Nära 100 yngre kalvar och äldre kor kan då behöva slaktas.

– Den ekonomiska förlusten blir förmodligen mindre om vi skickar ett antal djur till slakt än att chansa på att vinterfodret ska räcka. I värsta fall kan det bli hälften av boskapen, säger han.

Översvämningen för också med sig negativa konsekvenser för ekosystemen i vattnet. Vattnet som drar undan kommer ner i Mälaren och föra med sig fosfor, kalium och kväve som lakas ur jorden.

– Vi vill ju ha mask och näring för en frisk jord, säger han.

Det kan dröja flera veckor innan vattnet drar undan.

Risk för konkurs

Roberth säger att regnmassorna kommer påverka verksamheten en lång tid framöver.

– Det här kommer påverka oss i flera år framöver, vi kommer stänga bokslutet 2023 med illröda siffror. Nästa år kommer vara tufft och marken kommer förmodligen inte vara i bra skick förrän 2025, säger han.

Kan helgens regn leda till konkurs för vissa?

– Absolut. Det låter jättehårt att säga, men somliga av våra kollegor kommer få det jättetufft ekonomiskt. Om det innebär att man säljer gården eller avvecklar, det vet jag inte, men ett antal kommer säkert sluta, säger han.

För att täcka kostnaderna måste Roberth låna minst en miljon kronor av banken för att klara likviditeten. Men årets och de kommande årens negativa bokslut kan påverka hans chanser att göra det i framtiden.

– Om man uppvisar ett dåligt resultat för verksamheten kan ens

ratingRatingbetyg utfärdas av ett antal oberoende ratinginstitut. Syftet är att ge det värderade företagets kunder och långivare möjlighet att bedöma den risk som är förknippad med att göra affärer med företaget. Ratingen påverkar företagets kostnader för finansiering på den internationella kapitalmarknaden. Källa: Länsförsäkringar hos banken påverkas, vilket i sin tur skickar en varningsflagga till leverantörer.

– Jag brukar hålla ångan uppe, men i helgen säckade jag ihop. Regnet har varit en rejäl mental snyting, säger han.

Flera landsvägar på väg mot Sala varnar för översvämningar.

Kan bli dyrare spannmål i butiken

Det är inte bara bönderna som får det svårt. Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) ordförande Palle Bergström larmar nu för att spannmålspriserna kan gå upp på grund av årets översvämningar och torka.

– Om Sverige måste importera de kvaliteter som vi nu själva inte har så påverkar det priserna, det är sannolikt att det kommer slå igenom ända ut till konsumenter i butikshyllorna. Hur mycket är omöjligt att säga, säger Palle Borgström till TT.

LRF räknar med att 20 procent jämfört med normalskörden under ett år har gått förlorad. Särskilt pekar Palle Borgström på grödor som vete, maltkorn och havre som särskilt utsatta. Men även morots- och potatisodlingar.

Enligt Palle Borgström för man diskussioner med regeringen om ett krisstöd.

– På lång sikt kommer inte krisstöd att lösa det här. Då måste vi kunna ha råd att investera i åtgärder som gör oss mindre sårbara, som att bygga ut bevattning och dränering av åkermark för att kunna förebygga både torka och skyfall.

Jämfört med ett normalår kan en femtedel av den totala skörden under ett år redan gått förlorad, enligt LRF.

Följ ämnen i artikeln