Därför blir granen extra dyr i år

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2017-12-08

I år blir julgranarna dyrare.

I helgen köper många sin julgran.
Men i år råder brist på granar på många håll.
Granarna blir dyrare och riskerar dessutom att ta slut.

Varje år säljs tre miljoner julgranar i Sverige, varav 80 procent importeras från Danmark. Lika många hugger vi själv. Med sex miljoner granar tar Sverige priset som världens julgranstätaste land per capita.

Som med jordgubbar

En torr och kall vår i Danmark och södra Sverige innebar att många granodlingar fick problem med tillväxten. Vilket i sin tur inneburit färre julträd – granar och tallar – och en extra hundralapp hos många handlare.

Inte minst gäller det mer udda sorter som silvergran, blågran eller varför inte en trendig tall. Men priserna varierar rätt rejält. Från ett par hundra kronor till dryga femhundringen för en ordinär gran.

– Det är ungefär som med jordgubbar. Det krävs bra väder för bra tillväxt. Många odlare har haft det tufft. Därför är det ont om granar i år. Vi märker det främst genom att vi får enormt mycket frågor från försäljare, säger julgransexperten Anna Benson som driver Smålandsgran som inte haft problem med tillväxten. Samma pris för omkring 100 000 ekologiska julträd som Smålandsgran säljer via nätet.

Rödgranen mest populär

Vilken gran är bäst?

– Kungsgranen är mycket tålig. Annars är rödgran den sort som säljs mest. 80 procent av alla granar som säljs är rödgran, den som växer vilt i våra skogar, säger Anna Benson och tillägger:

– Vanligaste granen är en rödgran på 2-2,5 meter. Och på just den längden råder det brist. Det tar 6–10 år för en gran att växa upp.

På en så stor gran finns i runda slängar en halv miljon barr. Vad är viktigast för att de ska sitta kvar så länge som möjligt?

– Först och främst att det är en färsk gran. Det är svårt för dig som konsument att se så du får förlita dig på att granförsäljaren är ärlig. Och sedan att det är färsk yta i sågskäret, säger Anna Benson, som också skrivit Granboken.

17 miljoner granar

Färsk?

– Huggen så sent som möjligt. Någon gång i november. Men många danska granar huggs redan i oktober för att de ska hinna leverera dem. Danmark exporterar 17 miljoner granar per år. Men bäst är förstås att hugga sin egen gran, avslutar Anna Benson medan mobilen ringer intensivt.

Jakten på en julgran är igång. Och de riskerar att bli slutsålda i år.