Experternas bästa tips nu när börserna faller

Sparekonomerna om hur du ska agera: ”Sluta inte spara när börsen går ner”

Publicerad 2019-08-07

Minus fem procent på Stockholmsbörsens OMX-S-index. 

Nasdaq minus 3,7 ­procent i måndags.

Och Sveriges ekonomi bromsar in snabbare än väntat.

Så här ska du göra med dina fonder och aktier. Här är experternas bästa tips.

Nu hopar sig orosmolnen som kan förvärra läget ­ytterligare.

– Under den närmaste ­tiden får vi nog räkna med en lite stökigare börs än vanligt, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Rejäla kursfall

Det har varit oroligt på börserna den senaste veckan. De senaste dagarnas upptrappning av handelskriget mellan USA och ­Kina har utlöst rejäla kursfall. 

– Vi kommer nog att få se mer tvära kursrörelser av den typ som vi har sett den senaste veckan, säger ­Johanna Kull. 

– Men börsnedgångar hör till sakens natur. Det är mer regel än undantag med börsnedgångar på minst tio procent från årshögsta till årslägsta, det brukar vi ha i stort sett varje år. 

– Har man fem, tio, femton års tids­horisont på sitt sparande kommer sannolikt den här nedgången knappt att synas som ett hack på kurvan, ­säger Johanna Kull. 

Samtidigt kommer nu allt fler signaler om en tydlig och oväntat snabb avmattning i ekonomin, både i Sverige och internationellt. 

Konjunkturinstitutet, KI, sänkte i går prognosen för tillväxten för 2019 från 1,9 till 1,5 procent. 

Och enligt KI kan inbromsningen bli ännu kraftigare. I rapporten nämns tre internationella orosmoln som kan förvärra situationen:

 

  En upptrappning av Handelskriget mellan USA och Kina.

Den ökade spänningen kring Hormuzsundet.

Risken för en avtalslös Brexit.

 

– Utvecklingen är mer ­negativ och värre än vad vi hade målat upp i vår riskbild när vi ser till juni. Sanno­likheten för en sämre global utveckling har ökat, och för Sverige som ett litet exportberoende land kommer exportmarknaden att växa långsammare, säger Ylva Hedén Westerdahl, KI:s prognoschef, till TT.

– Vi ser fort­farande att det är en konjunkturavmattning och att vi har det normalt till nästa år, men skulle risk­bilden slå in, då finns ju risk att vi kan komma in i en lågkonjunktur.

”Fortsätt spara”

Men Johanna Kull ser ändå ingen anledning för svenska småsparare att känna oro i det här läget.

– Ett vanligt misstag är att sluta spara när börsen har gått ner, och börja spara när börsen har gått upp. Det gör ju att man hamnar helt fel. Mitt tips är att fortsätta ­månadsspara. Börsen är mer köpvärd i dag än för en månad sedan.  

– Men det kan vara läge att stresstesta sitt sparande. Kan man sova gott om natten om börsen går ner 20 procent? Det är inte roligt för någon, men om det känns alltför jobbigt kanske man har lite för hög risk i sitt sparande. 

Och vart ska man ta vägen då?

– Företagsobligationsfonder med kort löptid. De klassiska korträntefonderna, penningmarknads­fonder, är däremot en ­garanterad ­minusavkastning i dag eftersom vi har en minusränta. 

Inte heller Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, anser att det finns ­någon anledning till oro även om börserna skakar.

– Man kan se över för­delningen i sitt sparande. Har man en del i fonder och en del i aktier så kanske man ska minska exponering av aktier så att man sänker risken lite. 

”Tillhör det normala”

– Men har man ett ­långsiktigt sparande så behöver man egentligen inte göra så jättemycket, tycker jag. Det här är svängningar som tillhör det normala. Med ett månadssparande så innebär de sänkta kurserna att man får mer för sina pengar.

Tre hot mot ekonomin


Handelskriget. USA har infört tullavgifter mot kinesiska varor för att tvinga Kina att ändra sin hårt kritiserade handelspolitik som anses snedvrida konkurrensen och ensidigt gynna kinesiska företag. 

När president Donald Trump nyligen hotade med nya tull­avgifter svarade ­Kinas regim med att förbjuda import av amerikanska jordbruksprodukter och genom att devalvera den kinesiska ­yuanen till en rekordlåg nivå – en åtgärd som gynnar den kinesiska exportindustrin. 


Mellanöstern. Förra året lämnade USA det så kallade Iranavtalet och återinförde de ekonomiska sanktionerna mot Iran. Sedan dess har spänningen ökat mellan de bägge länderna. Konflikten har redan drabbat oljetransporterna genom Hormuzsundet, den trånga passagen mellan Iran och Arabiska halvön där en stor del av världens oljetransporter passerar. En upptrappad konflikt skulle kunna leda till kraftiga oljeprishöjningar med dramatiska effekter på världsekonomin som följd. 


Brexit. Den 31 oktober ska Stor­britannien lämna EU. Enligt den nye konservative premiärministern Boris Johnson ska det ske med eller utan avtal. 

Men en hård avtalslös Brexit väntas påverka tillväxten negativt långt utanför de brittiska gränserna. Inte nog med att Storbritannien är världens ­femte största ekonomi. London är dessutom EU:s absoluta finansiella centrum. Finanssektorn står för drygt en tiondel av Englands BNP. 

Vid en hård Brexit väntas stora delar av sektorn lämna London. Enligt Bank of England handlar det om cirka 5 000 arbetstillfällen i finanssektorn som riskerar försvinna.

 

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu