Teliaaktien fortfarande en förlustaffär

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2012-10-17

Tolv år efter släppet - aktieägarna har ännu inte fått tillbaka pengarna

I en massiv reklamkampanj lanserades Teliaaktien som en säker sparform i juni 2000.

Men nu – 12 år senare – har de som investerade i aktien fortfarande inte fått tillbaka sina pengar.

– Tyvärr har misslyckandet med Telia präglat svenskarnas syn på sparandet, säger sparekonomen Claes Hemberg.

I dag presenterade Teliasonera sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Och det blev en dyster läsning. Företaget ska spara in kostnader på 2 miljarder och tvingas säga upp 2 000 anställda runt om i världen.

För de småsparare som äger aktier i Telia innebär dagens beslut inga större försluter. Efter beskedet backade aktien med ett par procent, vilket kan tolkas som att marknaden hade väntat sig nedskärningarna.

Men ser man i det längre perspektivet är Teliaaktien – tolv år efter att den släpptes – fortfarande en förlustaffär för de som varit med från början.

Inget bra betyg

När staten sålde 30 procent av Teliaktien till privata investerare i juni 2000 kostade en aktie 85 kronor, och beskrevs som en säker investering.

I dag är aktien värd cirka 46 kronor. Lägger man ihop aktieutdelningarna under de tolv år som gått sedan lanseringen, cirka 29,30 kronor per aktie, hamnar man på 72,30 kronor. Det återstår alltså 12,70 kronor för att aktien ska nå till break-even – den nivå där de som investerade i aktien från början går plus-minus-noll.

– Att inte nå plus-minus-noll efter 12 år är så klart inte ett bra betyg. För en vanlig genomsnittlig aktie kan man förvänta sig en ökning på nästan 50, 60 procent på tolv år eller 120 kronor inklusive utdelning, om den startade på 85 kronor, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Hälften har sålt

Sedan börsnoteringen för 12 år sedan har nästan hälften av de som valde att köpa aktierna sålt den. Från början fanns det drygt en miljon aktieägare i Telia, mot dagens 580 000.

De flesta av dem som äger aktien har varit med från början och äger bara aktier i Telia.  Något Claes Hemberg starkt avråder från.

– Ett av de viktigaste råden man kan ge är att man inte bara ska handla i en aktie, då vet man aldrig vad som kan ske. Du kanske tror att du köper oxfilé, men det visar sig vara fläskfilé, det är ingen säker investering.

Och fiaskot med Teliaaktien kan ha påverakt hela aktiehandeln i Sverige och skrämt bort privatsparare från marknaden.

– Många tänkte nog att det inte är någon idé att handla med aktier och fonder när de såg hur det gick med Telia. Men det borde vara tvärtom, man kan ta ilskan man känner över Telia till att lära sig mer om aktiesparandet.

"Sälj inte allt"

Claes Hembergs råd till dem som fortfarande har kvar aktier i Telia är dock att inte sälja av dem.

– Man kan behålla hälften och sedan investera i andra bolag, exempelvis Nordea eller H&M som är stabila. Men undvik att investera i liknande bolag som Telia, till exempel Ericsson.

Och att för nya sparare kan en investering i Telia vara en bra idé

– I dag är Telia en aktie som jag gärna nämner, bland annat eftersom verksamheten finns i så många länder och inte är så beroende av konjunkturen. Det är många som köpt aktien på senare tid och gjort sig en bra affär.

Aktiens lägsta noteringen registrerades i juni 2002 då aktien föll under 25 kronor.