Här finns jobben – när Sverige öppnar

Uppdaterad 2021-09-29 | Publicerad 2021-05-29

Vissa branscher kommer att få en boost när restriktionerna släpper.

Permitteringar, krispaket och hela branscher som satts på paus.

I snart två år har delar av Sveriges arbetsmarknad lamslagits av coronaviruset.

Men med ökad vaccinering och restriktioner som stegvis släpps i sommar – var finns jobben i slutet av tunneln, på andra sidan pandemin?

Aftonbladet listar yrkena som är på uppgång.

20 månader har gått sedan Sveriges första konstaterade fall av coronaviruset.

Svallvågorna i pandemins spår är fortfarande minst sagt påtagliga.

Dödsfall, restriktioner, belastad sjukvård – och en haltande arbetsmarknad.

 

Förra året uppmättes enligt SCB en arbetslöshet på 8,3 procent – den högsta siffran på tio år.

– Efterfrågan stannade av nästan helt inom den privata tjänstesektorn, i och med att vi inte kunnat röra oss fritt och konsumera som vanligt, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker Arbetsförmedlingen.

”Ser en mer positiv framtidsprognos”

Från och med den 1 juni har regeringen beslutat att coronarestriktionerna stegvis ska lättas. Beslut om utökat publikantal och senare stängningstider på krogen kan innebära en suck av lättnad för de hårt drabbade branscherna. I slutet av maj rapporterade Arbetsförmedlingen att arbetslösheten är på väg åt rätt håll, och de senaste veckorna har siffran sjunkit lägre och lägre till 8,0 procent.

– Arbetsmarknaden påverkas i allra högsta grad fortfarande av pandemins effekter. Men vi ser mer positiva utsikter framöver, framför allt genom de lättade restriktionerna och möjligheten för fler branscher att rekrytera i sommar, säger Sandra Offesson.

”Svängt rejält under våren”

Erica Sundberg, operativ chef på TRR Trygghetsrådet, delar samma uppfattning om en ljusning på arbetsmarknaden. Antal tjänstemän som sökt stöd hos TRR under januari till april minskade med 30 procent jämfört med samma period förra året.

– I förhållande till 2020 finns det goda möjligheter till att få nytt arbete. Vi får även signaler från bemannings- och rekryteringsföretag att de upplever att det svängt rejält under våren. Fler företag hör av sig till oss och frågar efter kompetens, säger hon.

Erica Sundberg, operativ chef TRR Trygghetsrådet.

Vård och omsorg mest eftertraktat

Så med lättade restriktioner – inom vilka yrken och branscher finns ett ökat behov av arbetskraft? På flera fronter, menar Sandra Offesson. Klart högst på listan ligger yrken inom vård och omsorg, som under hela pandemin har haft en stor efterfrågan på rekrytering och kompetens. Samtidigt anser hon att de lättade restriktionerna öppnar dörren för andra branscher att komma in i matchen igen.

– Vi ser att efterfrågan inom hotell- och restaurangbranschen den senaste veckan ökat till samma nivåer som innan pandemin, 2019. De nya lättade restriktionerna skapar även möjligheter för verksamheter som inte kunnat ha öppet över huvud taget, som nöjesparker och vissa typer av kultur- och sportevenemang. Detta är branscher som har potential att återhämta sig snabbt, säger Sandra Offesson.

Lista: Branscherna som rekryterat flest

  1. Handel & Försäljning
  2. Offentlig sektor
  3. IT
  4. Bygg/Anläggning/Fastighet
  5. Verkstad & Metall

Rekryterade tjänstemän mellan januari - april 2021
Källa: TRR Trygghetsrådet

Ingenjörer och projektledare populära

Enligt TRR Trygghetsrådet har drygt 7 000 tjänstemän hittat ett nytt jobb, startat företag eller påbörjat studier mellan årsskiftet till april. De branscher som rekryterat flest tjänstemän är bland annat handel och försäljning, offentlig sektor, IT och bygg. 

Även på Blocket Jobb finns siffror som visar att pandemins grepp om arbetsmarknaden minskar. Där efterfrågas liknande tjänster – 15 procent av platsannonserna är inom försäljning, tätt följt av data och IT (11 procent), teknik och ingenjör (10 procent) och industri och anläggning (10 procent), enligt ett pressmeddelande. 

– Behovet av ingenjörer, IT-kompetens och läraryrket är tydligt. I samband med den digitala utvecklingen har efterfrågan på kompetens inom dataanalys, säkerhet och miljömedvetenhet ökat, säger Erica Sundberg och fortsätter:

– Men även med så snabba förändringar som pandemin inneburit för många företag har trender inom behovet av både ”reskilling” och ”upskilling” blivit stort – att internt utveckla sina medarbetare både på djupet och på bredden.

 

På listan över de vanligaste befattningarna bland de tjänstemän som fick nytt arbete ligger projektledare i topp. Men på listan finns även en del jobb som kan ansökas till genom en kort eller ingen utbildning alls, som säljare och ekonomiassistent.

Tipset: Så ska du tänka om du söker jobb just nu

När coronakrisen har förändrat arbetsmarknaden på alla möjliga sätt kan det vara svårt att navigera i djungeln som jobbsökande. Trots lättade restriktioner är fortfarande arbetsmarknaden omgärdad av osäkerhet. Erica Sundberg menar att vi kan dra lärdomar av pandemin när vi letar arbete.

– Våga söka brett och titta inte bara där du bor. Hem- och distansarbetet under pandemin har visat att hela Sverige kan potentiellt vara din arbetsplats. Passa på att se över din kompetens och vad kan du bättra dig på för att stärka din anställningsbarhet. Ett hett tips är att rikta blickarna mot Norrland – där finns enorma rekryteringsbehov just nu.

Lista: Vanligaste yrkena bland nyanställda tjänstemän

Med genomsnittlig månadslön i kronor.

  1. Projektledare – 43 400
  2. Säljare – 42 600
  3. Konsult – 40 800
  4. Administratör – 38 000
  5. Ekonomiassistent – 31 000

Rekryterade tjänstemän mellan januari - april 2021
Källor: TRR Trygghetsrådet och AllaStudier.se