Regeringens livlinor i väntan på stöd

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-01-25

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) redogör för alla krismiljarder.

– Håll i, håll ut, säger finansminister Magdalena Andersson till de företagare som väntar på krismiljarderna.

Sök banklån eller pengar från skattekontot, för att övervintra, fyller biträdande finansminister Per Bolund i.

Hissnande 374 miljarder kronor. Så mycket totalt har regeringen beslutat om i krisstöd till företag, anställda och andra i pandemins spår, berättar de båda ministrarna på en pressträff där de redogör för alla krispaket regeringen lagt fram sedan förra våren. Ovanpå detta finns diverse statliga garantier på uppemot 900 miljarder kronor, pengar som kanske inte alls behövs i slutänden.

– Aldrig tidigare har skattebetalarna räddat så många jobb i privat sektor, säger Magdalena Andersson.

Men pengarna når inte fram, är ständigt återkommande desperata rop från företag i framför allt i hotell- och restaurangbranschen och kulturlivet.

Ännu inget besked

Omställningsstödet, där företag kan få 50 procent av kostnaderna, för vissa perioder mer, väntar fortfarande på klartecken från EU innan pengarna blir sökbara för företagen. Något exakt tidsbesked har ännu inte Magdalena Andersson (S) eller Per Bolund (MP). Under tiden uppmanas företagen att söka likviditetsstöd från skattekontot, potentiellt 300 miljarder kronor, men där en mer rimlig siffra utifrån behovet skulle kunna hamna på 30 miljarder kronor, enligt Andersson.

– De pengarna kan man börja få första veckorna i februari, säger Andersson.

Hon förstår att många företag saknar likviditet, men det är nära nu. Håll ut, är beskedet från finansministern till de företag som går på knä.

– Man kan försöka få lån av banken, säger Bolund som ytterligare en tillfällig livlina.

Lång tid

Företag har ännu inte kunnat ansöka hos Skatteverket om det så kallade omställningsstödet från augusti och framåt. Magdalena Andersson håller med om att det kan tyckas låta som väldigt länge sedan, men hon påminner om att beslutet att förlänga stöden togs först i december när pandemin på nytt började ta fart efter en lugnare sommar och förhöst.

Det förlängda permitteringsstödet från december fram till kommande halvårsskifte är inte sökbart förrän preliminärt i slutet av mars, enligt Tillväxtverket.

Regeringen har också räknat på vilka branscher som fått mest statsstöd. Kulturlivet toppar så här långt med cirka 87 000 kronor per anställd. Därefter kommer hotell- och restaurangbranschen med omkring 70 000 kronor per anställd.

Följ ämnen i artikeln