Kris när marknaden inte kan svälja olivoljan

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-14

Tunisien väntas dubbla sin produktion av olivolja den här säsongen. Det borde ju vara goda nyheter – men istället dumpas priserna. Arkivbild.

Olivoljan flödar. Men det är inga goda nyheter för världens största producenter av det flytande guldet. Priserna störtdyker, många blir skuldsatta och andra vänder olivlundarna ryggen.

Ett extra tillskott för att reparera huset. Eller möjlighet att ställa till med bröllop.

Stora olivskördar brukar innebära ett välkommet tillskott för jordbrukare i Tunisien, den största producenten av olivolja utanför EU. Men kraftiga regn har gjort att det har växt lite för bra och överskottet har fått priset på såväl oliver som olja att störtdyka. Många blir nu skuldsatta i ett land där ekonomin inte riktigt har tagit fart sedan revolutionen 2011.

"Katastrof"

I Tunisien är över 300 000 jordbrukare helt eller delvis beroende av oliver för att tjäna pengar. Sektorn står för ungefär 10 procent av den nationella arbetskraften, enligt jordbruksdepartementet som citeras av The Washington Post.

– Det är en katastrof, i synnerhet för mindre lantbruk, säger Faouzi Zayani från jordbruksförbundet Synagri, till tidningen.

För många utländska konsumenter förknippas olivolja ofta med de europeiska länderna kring Medelhavet. Men faktum är att den tunisiska har prisats internationellt. Oljan står för omkring hälften av landets jordbruksexport och säljs ofta i bulk till framförallt Italien och Spanien, där den distribueras vidare under lokala företagsnamn.

Förra säsongen producerade Tunisien 140 000 ton olivolja. Den här säsongen väntas produktionen mer än fördubblas – till runt 350 000 ton, enligt jordbruksminister Samir Taieb.

Global oljekris

Utvecklingen i Tunisien väntas förvärra effekterna av den globala nedgången i priset på olivolja. Den pågående krisen har sina rötter i Spanien. Överskott från förra säsongens stora spanska skördar mättade marknaden redan innan den nya hade börjat.

– Även om inte en enda oliv skulle plockas säsongen 2019/2020 så skulle det fortfarande finnas tillräckligt mycket olja från tidigare år för att förse marknaden, säger Esteban Carneros från världens största olivoljeproducent Dcoop, till nättidningen Business Insider.

Förra året sjönk grossistpriserna på extra jungfruolja med omkring en fjärdel i Spanien och en tredjedel i Italien, rapporterade The Wall Street Journal i december.

I oktober gick bönder ut på gatorna i Madrid för att visa sitt missnöje. Här förklaras den stora produktionen med att odlingsmetoderna har förbättrats. Efterfrågan har inte ökat i samma takt. Vissa odlare väljer nu att överge oliverna för att istället satsa på mandlar och pistagenötter.

– Det finns inte längre några dåliga skördar. Överproduktionen är ett strukturellt problem som marknaden inte kan svälja, sade den spanska olivodlaren Hilari Jaime till The Wall Street Journal.

I Tunisien växer desperationen.

Olivoljediplomati

I december samlades arga bönder vid jordbruksdepartementet i Tunis och krävde att ministern skulle avgå och att regeringen skulle stabilisera priserna. Regeringen svarade med att köpa upp delar av överskottet och subventionera exportörernas transportkostnader. Utländska företrädare uppmanas också att bedriva olivoljediplomati.

Tunisien blickar också mot andra marknader i Asien, Afrika och USA. Samtidigt tornar ett annat mörkt moln upp sig på horisonten. Nästa säsong väntas skördarna krympa igen – den här gången på grund av torrare väder. Det har fått religionsministern att uppmana imamer att be för regn.

– Tunisiens öde är olivoljans öde, säger Chokri Bayoudh som leder det nationella olivoljeorganet, till The Washington Post.