Finansinspektionen: Varning för kryptovalutor

Uppdaterad 2019-07-22 | Publicerad 2018-03-01

Bitcoin blir allt mer populärt.
Men nu går Finansinspektionen (FI) ut och varnar privatpersoner från att investera i så kallade kryptovalutor:
– Vi tycker inte att det är lämplig investering för konsumenter, säger Moa Langemark.

Bitcoin är den mest kända kryptovalutan och värdet har det senaste året gått från cirka 1 160 dollar, cirka 9 600 kronor, till nuvarande 10 600 dollar. Där emellan har värdet varit uppe och vänt mot 20 000 dollar och dippat till 6 000 dollar.

Samtidigt ökar antalet kryptovalutor snabbt. Den 28 februari fanns totalt 1 523 stycken. I mitten på januari fanns runt 1 400.

Men nu går alltså Finansinspektionen ut och varnar för sådana här investeringar:

– Det är inte förbjudet att köpa kryptovalutor. Men vi tycker inte att det är lämplig investering för konsumenter, säger Moa Langemark, senior analytiker på FI:s konsumentskydd.

Hård försäljning

Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet från en försäljningskonferens i Stockholm där samordnaren – Success Resources – ville sälja sin nya kryptovaluta Success coin. Att den enbart används inom det egna bolaget nämns bara ”mycket kort”, enligt SvD.

Konferensen beskrivs av tidningen som ett ”hallelujamöte” eller ”frikyrkomöte i den nya finansvärlden”. I artikeln framkommer också att det på konferensen bland annat redovisades felaktig fakta kring värdet på kryptovalutor.

Och nu höjs ett varningens finger för den här typen av möten av FI.

– Det finns en hel del varningssignaler som jag uppfattade när jag läste artikeln. Jag tycker att man som konsument ska vara lite extra vaksam, säger Langemark.

Enligt Langemark är det huvudsakligen två saker som konsumenter ska tänka på: du ska inte köpa något du inte förstår. Och låter något för bra för att vara sant – då är det förmodligen det. Dessutom säger Langemark att den som känner sig det minsta osäker på ett företag ska kontrollera om det finns med i FI:s företagsregister på fi.se.

– Om företaget finns med där står det under vår tillsyn och då gäller de konsumentskyddande regelverken. Finns det inte med har man som konsument inget skydd, säger Langemark.

Stor bedrägeririsk

FI betonar att många av kryptovalutorna är extremt volatila, värdet varierar stort. Dessutom nämns att det helt saknas konsumentskyddande regler kring investeringar relaterade till valutorna.

Och här blir begreppet ICO (Initial Coin Offering) aktuellt – det innebär lansering av en ny kryptovaluta.

När det gäller just ICO:er skriver FI att det helt saknas rättigheter för köparen. Dessutom finns ingen marknadsvärdering på det som säljs och inte heller någon garanterad tillgång till en andrahandsmarknad. Det finns heller inga informationskrav från den som lanserar en ICO.

FI ser också bedrägeririsker relaterat till ICO:er.

– Det är en diffus gräns mellan oreglerad verksamhet och den rent bedrägliga. Om man misstänker att man är utsatt för något brottsligt ska man göra en polisanmälan men också kontakta oss på Finansinspektionen. Då har vi möjlighet att föra upp företaget på vår varningslista, säger Moa Langemark.

FI: Här är riskerna med virtuella valutor

Värdet varierar kraftigt.

Konsumentskyddande regler saknas för investeringarna.

Information vid försäljning kan vara missvisande.

Virtuella valutor kan vara svåra att sälja.

Öppenheten kring priset är bristfällig.

Tekniken är känslig för avbrott.


PODD: Allt om kryptovalutan Libra – Facebooks svar på Bitcoin

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom Facebooks sin nya storsatsning Libra. Kryptovalutan är Facebooks försök att skapa en global valuta. Facebook menar att Libra skulle kunna förändra världsekonomin, men experter varnar för att det skulle kunna ge nätjätten alldeles för mycket makt.

I det här avsnittet reder vi ut hur valutan skulle fungera, och varför storsatsningen möts av skepsis bland experter och politiker

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen