Ris à la Malta på tre sätt
Så gör du godaste Ris à la Maltan till jul
Här är tre varianter på en riktig julklassiker – Ris à la Malta.
Ett tips är att toppa med riven mandelmassa. Själva namnet på rätten har inte ett smack med den lilla önationen i Medelhavet att göra. Det handlar förmodligen om en missuppfattning eller förvanskning av danska rätten ”risalamande” som i sin tur kommer av franskans ”riz à l’amande”, alltså ris med mandel.
Ris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1 h
- 4 dl långkornigt ris eller 12 dl risgrynsgröt
- 4 dl vispgrädde
- 3–4 msk socker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1,25 tsk salt
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Lägg riset i en finmaskig sil och spola av med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
- Vispa grädden i en stor bunke och vänd ner riset (eller risgröten). Smaka av med socker och vaniljsocker. Låt stå kallt en timme.
- Servera med saftsås, frukt eller bär.
Tips! Ersätt sockret och hälften av vaniljsockret med 200 g riven mandelmassa som du strör ovanpå gräddriset
Lingonris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 1 h
Ingredienser:
Gör gräddriset enligt grundreceptet ovan.
Rårörda lingonen:
- 6 hg frusna lingon
- 4 dl strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Rör ihop lingonen, sockret och vaniljsockret tills sockret smält.
- Servera gräddriset med lingonen.
Tore Wretmans ris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 2 h
Ingredienser:
- 4 dl vitt ris, valfri sort
- 7 dl vispgrädde
- 1 ananas eller 3 apelsiner eller 4 dl bär
- 1 citron socker
Gör så här:
- Koka riset så att det är fluffigt och torrt. Gör som de säger på paketet.
- Vispa grädden hårt. Skär bort skalet från frukten. Skär även bort rotstocken i mitten på ananasen. Skär en tredjedel av frukten i små bitar och vänd ihop med riset och grädden – eller vänd i en tredjedel av bären. Packa rätt hårt i en form och ställ kallt ett par timmar.
- Vänd upp gräddriset på ett serveringsfat och garnera med resten av frukten/bären.