Lax i ugn med rotfrukter– 4 härliga varianter

4,8 (5 röster)

Så gör du goda fyllningar till lax i ugn – servera med rostade rotfrukter

Foto: Ulrika Pousette
Lax i matlåda är gott, här är fyra olika varianter.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Lax i ugn kan varieras på så många olika sätt – gör i ordning flera olika och lägg i matlådan. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson bjuder på sina härliga recept på laxfilé i ugnen ur sin nya kokbok Kickstarta med Ulrikas matlådor.

Lax i ugn x 4 toppings och ugnsrostade rotfrukter

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 5–10 minuter Tillagningstid: 20 minuter

Lax med mozzarella och pesto

  • 4 skivor laxfilé à ca 150 g

  • 150 g skivad mozzarella

  • 4 msk pesto

  • Salt och svartpeppar

  • 2 msk pistaschnötter att toppa med

492 kcal/portion

Lax med chèvre och fikon

  • 4 skivor laxfilé à ca 150 g

  • 150 g smulad chèvre

  • 8 grovhackade torkade fikon

  • 1 msk flytande honung

  • Salt och svartpeppar

  • 10 grovhackade valnötter att toppa med

569 kcal/portion

Lax med fetaost och ajvar

  • 4 skivor laxfilé à ca 150 g

  • 4 msk ajvar relish

  • 150 g smulad fetaost

  • Salt och svartpeppar

  • 2 msk solroskärnor att toppa med

420 kcal/portion

Lax med parmesan

  • 4 skivor laxfilé à ca 150 g

  • 90 g soltorkade tomater i olja

  • 1 dl grovt riven parmesanost

  • Salt och svartpeppar

  • 2 msk pinjenötter att toppa med

390 kcal/portion

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 

  2. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.

  3. Fördela vald fyllning i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. 

  4. Strö över vald topping.

  5. Ugnsstek laxen i cirka 20 minuter.

Rostade rotfrukter

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: 20 minuter

  • 3 små sötpotatisar

  • 3 palsternackor

  • 0,5 msk olivolja

  • 1 tsk flytande honung

  • Salt och svartpeppar

  • Örtagårdskrydda

260 kcal/portion

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 

  2. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar.

  3. Lägg alltsammans på en ugnsplåt och ringla över olivolja och honung. Strö över kryddorna och blanda runt. 

  4. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

  5. Lägg laxskivorna och rotfrukterna i fyra matlådor med lock. 

  6. Vid servering: Värm på rätten och dekorera eventuellt med lite färsk basilika eller persilja.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lax recept

Lunch