En perfekt tacorätt för vardagar

avAftonbladet

Foto: Lennart Weibull
Tacopanna med ägg.

Ta vara på resterna på från fredagstacon och laga en läcker vardagsrätt: Tacopanna!

Recept från Mathias Dahlgrens ”Kokbok för grå dagar” (Bonnier Fakta).

Måndagstacopanna

Antal: 4 portioner

  • 1 burk svarta bönor, cirka 400 g

  • 4 ägg

  • salt

  • nymald svartpeppar

Rester från fredagstacon:

  • 1 avokado, delad och urkärnad

  • några tomater

  • lite rå lök

  • flingsalt

  • färsk koriander

  • några tacoskal

  • lite salsa

  • 1 lime

  • nymald svartpeppar

  • chili (spansk peppar)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll av spadet från bönorna och häll bönorna i en stekpanna som tål ugnsvärme. Salta och peppra och knäck äggen över bönorna. Ställ in hela pannan i ugnen och baka tills äggen har satt sig och bönorna är varma, det tar cirka 10 minuter.

  2. Skär avokadokött, tomater och lök i lämpliga bitar. Skiva chilin fint och skär koriandern grovt. Krossa tacoskalen till grova smulor.

  3. Fördela all topping inklusive salsan över bönor och ägg i pannan så att det ser gott och trevligt ut. Raspa limeskal över alltihop och dela sedan limefrukten och pressa ner juicen. Krydda med flingsalt och peppar. Bjud gärna en grönsallad till.

ARTIKELN HANDLAR OM