Eko-bonden Johan: Finns inga veganska ekosystem

”...men vi måste äta mindre kött”

Publisert:
Johan Widing, 40 år från Hörby, menar att det svenska jordbruket är i framkant gällande hållbarhet.

Som liten såg han sina farföräldrar odla grödor, slakta djur och ysta ost. I dag driver Johan Widing, 40, det ekologiska jordbruket Bokuslundsgården i Skåne.

Enligt honom är ett klimatsmart förhållningssätt till mat en självklarhet om vi ska tänka på framtiden.

– När vi lämnar över jorden ska den vara något bättre, säger han.

”Bonde” står det stort över hans bröst. För det är precis så han definierar sig, eko-jordbrukaren Johan Widing från Hörby i Skåne, som driver familjejordbruket Bokuslundsgården.

Alltid med fokus på det ekologiska.

– Ja, eller så mycket vi kan. Vissa saker kan man inte certifiera, som honungen till exempel, säger han.

När Aftonbladet träffar Johan Widing är han i full färd med att servera ägg till besökare på Foodstock-festivalen på Fjäderholmarna. På tallriken framför honom finns bland annat ett japanskt vaktelägg och svenska kulturras-ägg. 

– Så har vi Blekingeanka här, säger Johan Widing till en kvinna som har löst in sin matbiljett för ett provsmak.

– Den kommer ursprungligen från en fiskarfamilj i Blekinge. De var sådär lagom ointresserade av ankor, så de åkte aldrig och köpte några nya utan de hade bara ankorna som fanns på gården, fortsätter han.

Under Foodstock-festivalen serverade Bokuslundsgården ägg från unika raser.

Men det är i Hörby Johan Widing till vardags huserar. Hans syfte med Bokuslundsgården är att de dels ska leverera hållbara livsmedel till konsumenter, dels bevara det historiska i svensk matkultur med olika alternativ.

– Vi har sexhundra sorter som vi sår eller sätter varje år. Potatis, vitlök, kål – allt finns med där.

“Om man istället förvandlar dem till kuriosa och museiföremål tar man dem ur sitt sammanhang och förminskar dem”, har Widing själv beskrivit det på sajten Kålrotsakademin, där han är ledamot. 

Det var Johan Widings farföräldrar som först introducerade honom i jordbruket. Själva hade de en stor trädgård för sina odlingar, de födde upp och slaktade djur, ystade sin egen ost. När sonsonen blev äldre startade han själv sitt jordbruk.

Vill ha mat han kan stå för

Och att fokusera på ett ekologiskt jordbruk såg Johan Widing som en självklarhet.

– Det har varit normen för mig, och att det ska vara ekologiskt beror på hållbarhetsaspekten. Det är vägen framåt och det har alltid speglat hur vi agerar. Vi vill ha ren, ärlig mat som vi kan stå för, säger han.

Vad är klimatsmart mat för dig?

– Egentligen kan det vara många saker, men det är att du nyttjar naturen på ett sätt som inte skadar den. När vi lämnar över jorden ska det vara något bättre, inte tvärtom.

Det var farföräldrarna som fick in Johan Widing på ekologi-spåret.

”Det skadar människor på sikt”

Att producera och äta matsmarta livsmedel är ett måste, anser Johan Widing.

– Det är framtiden. Allt tärande på resurser, att man naggar på möjligheten att producera. Att man har landområden som är omöjliga att odla på, att man förlorar tillgång till sötvatten – det skadar människor på sikt

Hur bra är svenska lantbrukare på hållbarhet, enligt din uppfattning?

– Det finns väldigt många bra ekologiska lantbrukare, det ska vi vara superstolta över. Klimatpåverkan från det svenska jordbruket är lägre än EU-snittet och världssnittet. Så absolut gynnar den svenska maten planeten

Många hävdar att kött är helt uteslutet när man pratar om klimatsmart mat. Hur ser du på det?

– Det finns inga hållbara ekosystem som bara är växtbaserade. Enligt vårt sätt att bedriva jordbruk hjälper grisarna till att bearbeta jorden halva året, och under sommaren odlar vi grönsaker tack vare att det är ogräsfritt, välgödslat och att jorden är bearbetad. Exakt samma sak händer i det vilda, så det finns inga veganska ekosystem.

Viktigt med mängd och ursprung

Däremot är mängden kött desto viktigare, och varifrån den lilla mängd vi bör få i oss kommer från, argumenterar Johan Widing.

– De rekommendationer som finns på köttkonsumtion borde vi följa bättre, och att man väljer kött som kommer från hållbara gårdar som har en djurhållning som är harmoniserad.

Det bästa en svensk köttätare kan göra är, enligt Johan Widing, att välja närproducerat, ekologiskt kött.

– I alla ekologiska system får de här djuren vara ute, i konventionella är de fast inomhus på betonggolv utan dagsljus. Ska man göra någonting när man står vid köttdisken, är det att välja ekologisk kyckling och gris.

Eko-bonden Johan: Finns inga veganska ekosystem
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?