Årets kock 2019: Allt du behöver veta

avGustaf Larsson , Jon Hansson

Nu ska det avgöras.
På fredag 13 september får vi veta vem som tar hem titeln Årets kock 2019.
Här är allt du behöver veta om tävlingen.
En sak är säker. 1983, när Årets kock avgjordes för första gången, var ståhejet betydligt måttligare än nuförtiden.

Vad är Årets kock?

Tävlingen drogs igång av branschorganisationen Svensk mjölk, Gastronomiska akademin och den moderna svenska krogbranschens fader Tore Wretman. Tanken var att bättra på kockyrkets då låga status och öka intresset för matlagning i Sverige.

Titeln hette då ”Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i silver” och vinnaren fick som pris (eller straff) att under en vecka besöka några av lantbrukskooperationens industrier. 

Men det var svårt att få ihop tävlande. Etablerade kockar hade ingen lust att vara med – de ju riskerade att förlora. Mer okända förmågor såg inte vitsen med att lägga tid på evenemanget.

Tjat för att få ihop tävlande

Efter visst tjat fick man ihop tio startande som gjorde sitt bästa vid vanliga hushållsspisar i Jordbrukets provkök i Slakthusområdet ett kastrullkast från Globen där tävlingen avgörs i år. 

Mats Ödman från Pauli restaurang i Malmö vann med rätten Sprängd lammsadel med grönsakstimbal.

Det var lite enklare matlagning på den tiden. Här några andra deltagare och deras rätter:

  • Christer Lingström, Edsbacka Krog, Sollentuna – Stekt fylld strömming med gräslökssås.

  • Herbert Hermann, Enköpings stadshotell – Mälargös i folie med Enköpingssallad.

  • Kurt Lindhén, Standard Hotell, Norrköping – Sillåda från Östergötland.

  • Peter Lundberg, Visby Hotell – Lax på skogshuggarvis.

  • Lingström med två Michelinstjärnor på sitt Edsbacka fick revansch och vann tävlingen två år senare. 1987 var han Sveriges representant i Bocuse d’Or som är inofficiella VM för kockar, men missade finalen.

– Jag gjorde inte alls bra ifrån mig, Sverige var ett gastronomiskt u-land på den tiden. Och det var verkligen en enorm skillnad mot Årets kock – som mellan ett SM och ett VM i någon idrott, säger han.

Media åkte hem när prinsen uteblev

Kocken, matskribenten och fotografen Mikael Göransson berättar i sin blogg om när hans pappa Gunnar Göransson, redaktör för tidningen Restaurangvälden, satt i den första juryn tillsammans med bland andra Tore Wretman, kokboksförfattaren Märit ”Hiram” Huldt, före detta nöjeschefen på SVT och sedermera krögaren på kändiskorgen Victoria, Åke Söderqvist och vinexperten Bengt Frithiofsson.

”Prins Bertil skulle också har varit med men han blev sjuk lagom till finalen. Detta gjorde att nästan hela journalistkåren åkte hem och bevakade alltså inte den första Årets kock-tävlingen. Väldigt snopet. Banketten utspelade sig på Operaterrassen med cirka 100 personer inbjudna. Werner Vögeli serverade stuvad lake – det blev mycket för servispersonalen att bära tillbaka till köket med tanke på alla ben. Werner ville satsa på en riktig säsongsråvara. Gunnar avslutar med en rolig liten detalj: På finalen fanns det framdukat en groggbricka till juryn, med whisky och annat smått och gott.”

Hur går tävlingen till?

Varje år genomförs ett två dagar långt kval, där totalt åtta kockar tar sig vidare till final. Under årets kval fick de 16 tävlande laga två rätter – en varm och en kall – utifrån en hemlig råvarukorg med gös som huvudråvara.

Därefter testades de tävlande i råvarukännedom i 40 råvaror i åtta kategorier och sedan bedömdes de i metod och handlag under prepp och matlagning.

De åtta som fick högst poäng tog sig till final, där resultatet från kvalet inte följer med.

När avgörs Årets kock 2019?

Den 12-13 september 2019 är det final i Årets kock i Annexet, Stockholm. Finalisterna tävlar i flera moment och redan efter första dagen får fyra lämna tävlingen.

Hur går finalen till?

Under första dagen ska de åtta kockarna primärt laga sin tränande korvrätt, som de har vetat om på förhand. Utöver det följer en rad ännu hemliga moment, där bland annat råvarukunskap ska sättas på prov.

Dag två, när fyra finalister återstår, ska de presentera sin tränade potatisrätt. Huvudråvaran potatis ska utgöra 50 procent av tallriken, och resten andra grönsaker. Som tillbehör ska en vaktel tillagas och serveras för juryn. Även under andra dagen kommer andra, ännu hemliga moment att genomföras.

I år har de lagt stort krut på hållbarhet, som kommer att genomsyra samtliga moment.

Vinnaren presenteras på fredag klockan 15.30 med H.K.H. Prins Carl Philip som prisutdelare.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Årets finalister från vänster: Martin Moses, Jonas Lagerström, Christian Siberg, Alexander Sjögren, Daniel Müllern, Louise Johansson, Lars Niklasson och Ola Wallin.

Vilka tävlar i finalen?

Här är årets finalister, listade utifrån placering i kvalet:

  1. Jonas Lagerström, Etoile, Stockholm

  2. Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm

  3. Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg

  4. Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm, Stockholm

  5. Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad

  6. Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg

  7. Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv

  8. Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö

Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip under Årets kock 2018.

Här är de 35 som vunnit Årets kock

  • 1983: Mats Ödman

  • 1984: Torsten Kjörling

  • 1985: Christer Lingström

  • 1986: Gert Klötzke

  • 1987: Fredrik Eriksson

  • 1988: Kristina Petterson

  • 1989: Ingen tävling

  • 1990: Roland Persson

  • 1991: Rikard Nilsson

  • 1992: Per Ekberg

  • 1993: Anders Dahlbom

  • 1994: Patric Blomqvist

  • 1995: Stefan Karlsson

  • 1996: Jonas Dahlbom

  • 1997: Henrik Håkansson

  • 1998: Robert Nilsson

  • 1999: Karl Ljung

  • 2000: Michael Björklund

  • 2001: Christian Hellberg

  • 2002: Andreas Hedlund

  • 2003: Magnus Lindström

  • 2004: Markus Aujalay

  • 2005: Stefan Eriksson

  • 2006: Peter J Skogström

  • 2007: Tommy Myllymäki

  • 2008: Tom Sjöstedt

  • 2009: Viktor Westerlind

  • 2010: Gustav Trägårdh

  • 2011: Tomas Diederichsen

  • 2012: Klas Lindberg

  • 2013: Daniel Räms

  • 2014: Filip Fastén

  • 2015: Thomas Sjögren

  • 2016: Jimmi Eriksson

  • 2017: Johan Backéus

  • 2018: David Lundqvist

De har inte vunnit Årets kock

De hittills 35 Årets kockarna är en parad av Sveriges mest namnkunniga och inflytelserika matlagare. Men en hel del av branschens hjältar i vitt har inte vunnit tävlingen – antingen har de inte ställt upp eller så nådde de inte riktigt ända fram.

  • Melker Andersson, ledare för krogimperiet F12-gruppen, var i final 1987, 1988 och 1990 och kom tvåa som bäst.

  • Tina ”Jättegott” Nordström, SVT:s kulinariska stjärna, var i final 2000 och kom också på silverplats. Kanske hade hon tagit titeln om hon inte i nervositeten glömt lägga upp en del av tillbehören på tallrikarna till juryn.

  • Leila Lindholm, numera bakdrottning, var med 2004.

  • Mathias Dahlgren, krögare på Rutabaga och Matbaren i Stockholm har blivit framröstad av kollegorna inte mindre än fem gånger till ”Kockarnas kock” men har aldrig blivit ”Årets”. Han gjorde ett misslyckat försök i finalen 1996 men revanscherade sig å andra sidan gruvligt året efter i Bocuse d’Or och är den hittills ende svenske kock som vunnit detta VM för kockar.

  • Magnus Ek som driver Oaxen på Djurgården i Stockholm har varit i final i två gånger utan att vinna men får glädja sig åt sin två Michelinstjärnor i stället. 

  • Johan Jureskog, kött- och hamburgerguru samt flitig testare på Aftonbladet Plus har aldrig utmärkt sig i Årets kock men vunnit både VM- och OS-guld med Kocklandslaget.

  • Leif Mannerström, sträng men hjärtevarm domare i ”Sveriges mästerkock” var 43 och nästan överårig när Årets kock drog igång men har blivit både frimärke och fått en göteborgsk spårvagn döpt efter sig.

  • Niklas Ekstedt, tv-kock (”Niklas mat” i SVT) och krögare på Ekstedt i Stockholm får nöja sig med sin Michelinstjärna.

  • Tareq Taylor, känd från bland annat ”Trädgårdsfredag” och ”Go’kväll” har inga framgångar i Årets kock-sammanhang, men hans dotter kom trea i ”Sveriges yngsta mästerkock” 2015. 

Släkten är också bäst (ibland)

  • Två brödrapar har vunnit Årets kock. Skåningarna Rikard Nilsson (1991) och Robert Nilsson (1998) samt hallänningarna Anders Dahlbom Wettergren (1993) och Jonas Dahlbom (1996).

  • Roland Persson vann 1990 och sonen Magnus har varit i final inte mindre än tre gånger, 2010, 2017 och 2018 utan att riktigt få till det. Ifjol blev hans dotter Wilma, då 9, så ledsen över att pappa inte nådde ända fram att hon, enligt Svensk damtidning, började gråta hejdlöst. Men då visade tävlingens höge beskyddare, prins Carl Philip, att han tar uppdraget på allvar och tröstade den unga supportern. Rutin brukar löna sig i den här tävlingen så om Wilmas pappa ställer upp igen är oddsen goda för att han sopar hem titeln.

  • Ett äkta kockpar har också varit framgångsrikt i tävlingen. Peter J Skogström vann 2006 och är den ende vinnaren som försökt ta titeln en andra gång. Han kom till final ifjol och fick tampas med sin fru Marie i semifinalen. De möttes i semi även året han vann.

En kvinna har vunnit Årets kock

Kristina Pettersson är den enda kvinna som vunnit Årets kock (1988). Då arbetade hon på hotellet och restaurangen Flottaren i Vansbro och fortsatte med det även efter vinsten.

– Så här i efterhand kan jag tycka att jag borde ha utnyttjat det bättre, men jag hade inte så mycket val. Jag hade en nyfödd dotter och fick ytterligare en till snabbt och han jag var i lag med var mycket borta, berättade hon i en intervju för ett par år sedan.

Senast en kvinna var med i finalen var 2015 – och då var de två, Emma Erlandsson och Saori Ichihara. Sedan starten har bara elva kvinnor nått så långt. I år blir Louise Johansson blir den tolfte. Nästan 250 män har varit i final.

ARTIKELN HANDLAR OM