”Handlar inte om att alla ska bli veganer”

Victoria Voss Bignet är expert på klimatsmart mat

Publisert:

25 procent av våra växthusgasutsläpp uppstår vid matproduktion.

Men hur äter man klimatsmart egentligen?

Det vet Victoria Voss Bignet, 30, doktorand i hälsosam och hållbar mat vid Stockholms universitet.

Tillsammans med ett 40-tal forskare från olika discipliner tog Victoria Voss Bignet i januari fram en tallriksmodell som både är hållbar för miljön och hälsosam för oss människor. Den finns att läsa mer om i det ansedda vetenskapsmagasinet The Lancet.

– Jag tror att det är viktigt för oss forskare att göra det så lätt som möjligt för konsumenten att välja rätt, säger Victoria Voss Bignet.

Tre saker att tänka på

Så om vi börjar från början. Vad är klimatsmart mat?

Victoria Voss Bignet, som forskar på ämnet vid Stockholm resilience center som tillhör Stockholms universitet, kokar ner det till tre saker.

  1. Livsmedlet:
    – Jämför en köttbit med motsvarande proteinvärde i linser eller bönor. Då är växtriket att föredra över det animaliska vad gäller koldioxidavtrycket.
  2. Produktionsmetoden:
    – Palmolja är ett bra exempel här. Det är egentligen en resurseffektiv produkt, men när den odlas på gammal regnskogsmark, ett känsligt ekosystem, blir den en klimatbov.
  3. Beteendemönstret:
    – Att vi tar bilen till mataffären, att vi slänger ätbar mat, att vi låter grönsaker ligga och mögla i kylen.

Här finns saker att förändra.

Vad säger du till de som tycker att det här låter svårt?

– Se det som en rolig utmaning att komma in i sunda vanor. Det finns några enkla tips. Anta en noll-svinnspolicy hemma. Ingen mat slängs. Gör storkok och frys in i matlådor. Det handlar om att komma in i ett mönster, snart går det på autopilot.

”Utmana dig – ta bort köttbiten”

Hon fortsätter:

– Botanisera i växtriket, utmana dig själv till att plocka bort köttbiten, och fundera: vad kan jag ersätta den med? Det finns spännande och goda alternativ.

Det handlar inte om att alla ska bli veganer, försäkrar hon.

– När vi sammanfogar miljöforskning och hälsoforskning landar vi i en flexitarisk kost där det finns utrymme för lite kött och fisk.

Varför behöver vi göra det här?

– Vår livsmedelssektor är den största enskilda sektorn bakom våra miljöproblem och hälsoproblem. En av två personer på jorden är felnärda på ett eller andra sätt. Antingen lider man av övervikt eller är undernärd eller felnärd på annat sätt. Det är skrämmande att siffran är så hög. Maten vi producerar och äter klarar inte våra hälsomål som det ser ut idag. Likadant ser det ut på miljöfronten, livsmedelssektorn står för en tredjedel av våra utsläpp.

Går det att handla billigt och klimatsmart?

– Det blir per automatik billigare om man drar ner på köttet. Kött är dyrt. Det blir billigare att ersätta med baljväxter, grönsaker, nötter, frön och fullkornsspannmål. Det behöver vi dessutom äta mycket mer av.

Om du bara ska ge ett enda tips, vad blir det?

– Börja med en klimatsmart dag i veckan. När det blir en vana så kan det bli fler dagar.