Foto: David Frenkiel
Bjud på börek i form av en orm.

Slingrande börek med pumpafyllning

4,7 (9 röster)

Börek i form av en orm som slingar sig över en bädd av gröna blad och groddar. Recept ur kokboken Little green kitchen av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.

– En av våra barns takeaway-favoriter är börek från den turkiska mataffären i närheten av där vi bor. De är vanligtvis inte så förtjusta i spenat, men när den kombineras med fetaost och lindas in i tunn och spröd filodeg slukar de den. Filodeg eller yufkadeg fungerar som ett magiskt omslagspapper vi kan linda runt praktiskt taget vilken grönsak som helst tillsammans med lite ost och få det godkänt av barnen, säger Luise Vindahl och David Frenkiel som skrivit kokboken Little green kitchen.

Små börekrullar är lätta att göra, men om du vill göra en festlig rätt till barnkalaset kan du fästa ihop rullarna med varandra och forma dem till en orm som ligger och lurar i det gröna salladsgräset.

  • Vuxentillägg: Lägg lite mer spenat i fyllningen och tillsätt malen spiskummin och chiliflingor. Servera till en skål sallad med inlagda grönsaker.

  • En hjälpande hand: Barnen kan hjälpa till med att göra penslingen och pensla ormen. De kan också hjälpa till med att göra ormen och ansvara för ”gräset”.

Slingrande börek med pumpafyllning

arrow downarrow up
  • Fyllning

  • 2 msk olivolja
  • 2 lökar, gula, skalade och finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 1 butternutpumpa, ca 750 g, skalad och urkärnad
  • 0.5 tsk kanel, malen
  • 100 g spenat, eller mangold, endast bladen, grovhackade
  • 1 knippe bladpersilja, liten
  • 2 msk citron, pressad saft
  • 300 g fetaost, smulad
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • Pensling

  • 2 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 4 msk olivolja, eller smält smör
  • 1 msk sesamfrön, svarta och vita eller svartkumminfrön, att strö över
  • Övrigt

  • 9 filodegsark, eller yufkaplattor
  • Till servering

  • russin
  • morotsremsa
  • mâchesallat
  • mungbönsgroddar
  • vindruvor
  • sesamfrön

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM