Läckra kåldolmar i citronsås.

Kåldolmar i citronsås

4,5 (4 röster)

Kåldolmar i citronsås – En variant på små vinbladsdolmar, dolmades, som på Kreta brukar serveras som meze. Påminner väldigt mycket om svenska kåldolmar, men den pigga, lena citronsåsen är helt klart en grekisk specialitet som förekommer i många olika sammanhang. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.

Kåldolmar i citronsås

  • Ingredienser dolmar:

  • 1 vitkålshuvud, litet, ca 1 kilo
  • 500 g kalvfärs max. 15%, eller fläskfärs
  • 200 g arborioris, eller liknande
  • 1 gul lök, riven
  • 2 salladslökar, finskurna
  • 2 msk persilja, blad, hackad
  • 2 msk dill, hackad, + extra till garnering
  • 2 msk mynta, färsk , hackad
  • 0.5 citron
  • olivolja
  • 2.5 dl vatten, eller grönsaks- eller hönsbuljong
  • salt och peppar, nymalen
  • Citronsås:

  • 2 ägg, rumstempererade
  • 2 citroner, rumstempererade
  • 2 msk majsstärkelse, maizena

Gör så här