Ulrika Danielssons GI-köttfärsås

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-15

"Linserna gör såsen mer mättande"

Köttfärssås är en bra GI-rätt som passar hela familjen. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson tipsar om att gömma lite linser i såsen. Barnen märker inget?…

Ulrika Danielsson, 36, är kostrådgivare och grundare av The Diet center i Stockholm. Hon har skrivit flera kokböcker med GI-recept.

Det är inte många som gör vågen för linser. Men de är perfekt GI-mat. Och billiga. Men koka dem inte mer än sju minuter annars försvinner tuggmotståndet .

– Röda linser är ett bra sätt att göra köttfärssåsen godare och mer proteinrik. Den mättar bättre än vanlig köttfärssås, och barnen märker ingen skillnad, säger Ulrika Davidsson.

Hon varnar för att täcka köttfärssåsen med ett lager av ketchup. Då försvinner GI-känslan.

– Ketchup innehåller mycket socker så den ska man vara försiktig med. Och servera inte såsen med ett pastaberg, det räcker med 1–2 dl kokt pasta per person.