Äppelmos – enkelt och gott

Så gör du ditt eget äppelmos

avAftonbladet

Foto: Rimma_Bondarenko / iStockphoto
Hemlagat äppelmos kan smaksättas med dina favoritkryddor.

Det här grundreceptet på äppelmos är jättegott och hur enkelt som helst att lyckas med.
Testa att krydda ditt äppelmos med vanilj, kanel eller kardemumma.
Om du vill ha ett nyttigare äppelmos kan du minska på sockret.

Äppelmos

Portioner: ca 1 liter Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg äpplen, gärna svenska röda

  • 0,5 dl vatten

  • ca 3,5 dl strösocker

  • 1 kanelstång

  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplen och skär i mindre bitar. Förvara äppelbitarna i en skål kallt vatten tills du skalat och skurit upp alla äpplen.

  2. Häll av äpplena och lägg i en kastrull.

  3. Tillsätt vatten och kryddor och låt koka upp tills äpplena är mjuka. Tillsätt därefter sockret och låt koka upp igen tills allt socker löst sig.
    (Om du vill ha ett mindre sött mos kan du tillsätta sockret lite i taget och smaka av tills du tycker att äppelmoset är lagom sött.)

  4. Ta ur kanelstången och mixa moset till önskad konsistens med en stavmixer.

  5. Äppelmoset håller 1–2 veckor i kylskåp eller upp till ett år i frysen.

ARTIKELN HANDLAR OM